Svenskar solbadar på stränderna i Thailand

NYHETER

Lik hittas fortfarande längs den thailändska kusten.

Samtidigt väljer en del svenskar att fortsätta att solbada på stränderna.

– Jag tror att många har svårt att ta det som har hänt till sig, säger Agneta Åstrand, informationschef på Apollo.

De näst intill ofattbara dödssiffrorna i Thailand fortsätter att stiga.

Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra uppskattar att den slutliga siffran kommer att stanna någonstans mellan 7000 och 8000.

Då befarar han att de flesta av dem som nu kallas saknade har omkommit.

På söndagen justerades siffran över bekräftade döda något nedåt till 4798 – varav 2402 utländska turister – sedan några namn befunnits stå två gånger på listan.

Efter att några personer hade återfunnits krympte även listan över saknade till 6384 från 6541.

En stor del av de döda är turister. Värst drabbat är Sverige, men sammanlagt 21 europeiska länder har konstaterat att de förlorat medborgare, oftast i Thailand.

Rensat upp

Men samtidigt som lik fortfarande påträffas utmed kusten väljer en del svenskar att fortsätta att solbada på stränderna.

Framförallt handlar det om turister på de mindre drabbade områdena i Krabi, Kho Lanta och Kata Karon.

– Där har myndigheterna ofta varit väldigt snabba med att rensa upp på stränderna, säger Agneta Åstrand.

Varför vissa väljer att fortsätta sin solsemester medan andra flyr med första plan till Sverige har Åstrand svårt att förklara.

– Jag tror att många har svårt att ta det som har hänt till sig eftersom de själva inte har sett så mycket av katastrofen, vilket är ganska naturligt, säger hon.

Tog ett tag att förstå

På Fritidsresors pressjour berättar man att de har haft svårt att få hem vissa av de svenska turisterna.

– Vi har resenärer på plats i Phuket som inte har förstått hur allvarlig situationen är. Ena sekunden pratar man med en resenär som gråter över sina döda anhöriga och nästa säger en annan att de inte vill åka hem för att de har beställt Tax-free på flygplanet. Ganska absurt, säger Marie Malmros.

En manlig turist som befann sig vid Kata Beach när vågen kom säger till aftonbladet.se att han och hans familj först inte förstod varför resebolaget ville få dem att åka hem.

– Folk från resebolaget kom och väckte oss mitt i natten och vi förstod ingenting. Vi hade tio dagar kvar på vår semester och var till skillnad från många andra helt oskadda. Jag tror inte riktigt att vi insåg vad som hade hänt förrän vi kom hem, säger han.

Barer öppnas

Den drabbade kuststräckan i Thailand liknade ännu på söndagen en krigszon, men långsamt återvände en viss ordning.

En klunga barer i närheten av Patong Beach i Phuket har öppnat, men det finns fortfarande fler katter och hundar där än kunder.

– Det tog oss fyra dagars arbete, sade australiern David Smith och visade sin nyöppnade Sailor Bar vid Patong Beach i Phuket, enligt TT.

Inrikesdepartementet sade att letandet efter döda kommer att fortsätta högst en vecka till i den sönderslagna turistorten Khao Lak i provinsen Phang Nga, där 3854 personer av vilka 2151 var utlänningar konstaterats döda.

Anna-Maria Carnhede, TT