Första planet med döda svenskar till Arlanda

NYHETER

Väntades anlända sent i natt

Någon gång mellan klockan 02.00 och 03.00 natten till onsdagen väntades de första omkomna svenskarna hem från Thailand.

Vid en kort ceremoni på Arlanda skulle de hemkomna svenskarna hedras av kungaparet, statsminister Göran Persson samt av ärkebiskop KG Hammar, enligt Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen. Men på grund av att planet var kraftigt försenat var det in i det sista oklart om detaljerna kring ceremonin.

– Det blir en enkel, stillsam och värdig ceremoni, i enlighet med de anhörigas önskemål, sa Kjell Lindgren till aftonbladet.se strax efter midnatt.

När planet landar har de sex kistorna varit på väg från Phuket i över ett dygn i flygvapnets Herculesplan, som efter tre mellanlandningar för hem de första av många svenska katastrofoffer.

Tisdagens första plan med de sista grupperna Thailandturister anlände från Bangkok till Arlanda före klockan sju på morgonen. Ingen av de skadade svenskarna ombord behövde ambulanstransport.

Också det plan som Volvo ställt till förfogande återkom på tisdagsmorgonen. En av dess tre passagerare transporterades vidare till Danderyds sjukhus.

Under kvällen väntades ytterligare tre plan från Bangkok med återvändande svenskar. Ett av dem, från Icelandair, skulle enligt Luftfartsverket ha 58 skadade passagerare ombord, av vilka 20 transporterades på bår.

Två av de SAS-plan som regeringen chartrat skulle enligt Luftfartsverket ha 57 respektive 62 passagerare. Ett tredje SAS-plan hade inga återvändande turister ombord utan enbart flygplansbesättningar.

Statsminister Göran Persson sade vid regeringens presskonferens att de sista skadade kommer hem på onsdagen. Det skulle betyda att i stort sett alla svenskar som fanns i Sydostasien när tsunamin sköljde in över badstränderna nu är tillbaka. Därmed har enligt Rikspolisstyrelsen över 14000 personer den senaste veckan återvänt från katastrofområdena.

Mer om Asienkatastrofen

TT , aftonbladet.se