Kvinna bestulen i sitt hem – lurad av falskt ”barnbarn”

avHans Österman

En 98-årig kvinna blev under tisdagskvällen besluten i sitt hem.

Hon blev först uppringd av en person som utgav sig för att vara hennes barnbarn – sedan dök en kvinna upp vid bostaden och försvann med damens smycken.

Polisen larmades om bedrägeriet i skånska Lomma klockan 18.03.

Den 98-åriga kvinnan föll offer för en vanlig bluffmetod som går ut på att gärningsmannen utger sig för att vara barnbarn till offret.

Kvinnan blev uppringd av en man som sa att han behövde pengar. Han skickade därefter upp en kvinna till 98-åringens bostad, skriver polisen på sin hemsida.

Kvinnan försvann sedan med den äldre damens smycken, bland annat hennes vigselring.

– Stölden inträffade redan vid lunchtid, men vi fick kännedom om den först på kvällen. Då hade damen uppmärksammat en granne som kontaktade det riktiga barnbarnet som i sin tur ringde till oss, säger Evelina Olsson vid polisens regionledningscentral.

Polisen skickade en patrull för att förhöra 98-åringen och inlett en förundersökning om bedrägeri.

Polisen har den senaste tiden utrett flera liknande fall där gärningsmännen utger sig för att vara barnbarn.

– Det är hett nu och har drabbat fler äldre här i Skåne. I något fall som jag har jobbat med tidigare har gärningsmannen varit väldigt påläst, haft anhörigas namn och refererat till kusiner och syskon, säger Evelina Olsson.

Hon ger rådet att vara extra vaksam.

– Man ska vara väldigt försiktig, speciellt eftersom det händer just nu. Ring upp ditt riktiga barnbarn och dubbelkolla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lomma

Brott