Anhöriga kräver nytt sökande efter MH370

avTT

Foto: Vincent Thian/AP/TT
En flicka deltar under en minnesdag av det försvunna planet som hölls i Kuala Lumpur den 3 mars i år.

Fem år efter att det malaysiska planet MH370 mystiskt försvann kräver släktingar till offren att sökandet efter planet ska återupptas.

239 personer försvann när Boeingplanet störtade.

I fem år har det spekulerats om vad som egentligen hände planet som skulle flyga från Kuala Lumpur till Peking. 40 minuter efter avgång slutade planets kommunikationsutrustning att fungera, planet gjorde en skarp sväng och fortsatte sedan att flyga i sju timmar. Sedan försvann det.

Ombord på planet fanns 239 personer vars sörjande anhöriga fortfarande söker svar på vad som har blivit vår tids största flygmysterium. Nu kräver de att sökandet efter planet återupptas.

– Ett nytt sökande är inte slöseri med tid eller pengar. Det handlar om att förhindra att det här händer igen, säger Grace Nathan, som är talesperson för anhörigorganisationen Voice MH370 och vars mor var ombord på flyget, till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Sökandet efter MH370 avbröts 2017 och har kostat Malaysia, Australien och Kina 151 miljoner dollar (runt 1,4 miljarder kronor).

Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad sade i maj förra året att sökandet efter planet kan återupptas – om det framkommer nya uppgifter.