Svenska folket: Hon är årets kvinna

Internationella kvinnodagen 2019: Årets kvinna bara 16 år

Årets kvinna är 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg.

Det visar en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Oj, det är otroligt! säger hon.

Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet varje fredag och hennes aktion har spridit sig över världen som en löpeld. Så sent som förra fredagen demonstrerade hon tillsammans med 4 000 ungdomar i Berlin – och hyllades av landets förbundskansler Angela Merkel.

När Aftonbladet/Inizio frågade drygt 1 000 personer vem som är årets kvinna, är det Greta Thunberg som utmärkt sig allra mest – tätt följd av KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Greta slår såväl politiker, sportstjärnor och akademiledamöter som allas fruar och mammor, kronprinsessan och komiker på fingrarna.

– Oj, det är otroligt! Det är väldigt överväldigande och svårt att tro, säger hon.

– Det är bekräftelse på att det jag försöker göra gör skillnad och påverkar på ett positivt sätt. För något år sedan hade det nog inte blivit en klimatmänniska som utsågs och det är skönt att se. Och att jag är så ung är också roligt, jag är ju fortfarande ett barn.

”Jag ska fortsätta min strejk”

Hur upplever du all uppmärksamhet du får?

– Det kan vara väldigt svårt ibland, jag tycker inte om att vara så mycket i centrum men jag har satt mig själv i den här situationen så jag kan ju inte klaga. Och jag vet att det är för en bra sak. Om det här är ett sätt att få folk att prata om det och ta till sig det så är det jättebra.

Efter dina resor i Europa de senaste veckorna, vad står på din agenda nu?

– Nu ska jag vara hemma ett tag och fokusera på skolan. Det är snart nationella prov. Nästa stora sak är den 15 mars (när en global skolstrejk för klimatet hålls, reds. anm), då kommer det att vara extra stort. Folk ska strejka på 700 platser i 72 länder. Och sedan ska jag fortsätta min strejk varje fredag.

Männen lyfter fram sina fruar

Greta Thunberg har framför allt hämtat rösterna, som gör att hon kniper förstaplatsen framför näsan på Ebba Busch Thor, bland äldre och bland kvinnor.

– Det är intressant att notera att Greta Thunberg går hem mer hos de äldre. De yngre och männen gillar Ebba Busch Thor mer, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker för Aftonbladet/Inizio.

Kvinnor och män hyllar också i övrigt olika personer.

– Männen väljer idrottskvinnor och sina fruar i större utsträckning, medan kvinnor i stället lyfter fram till exempel Sara Danius, säger Karin Nelsson.

Ebba Busch Thor hamnade på andraplatsen i listan på Årets svenska kvinnor, som publicerades på Internationella kvinnodagen 2019.
Ebba Busch Thor hamnade på andraplatsen i listan på Årets svenska kvinnor, som publicerades på Internationella kvinnodagen 2019.

Hela listan: Årets svenska kvinnor

1. Greta Thunberg, klimataktivist, 23 %.

2. Ebba Busch Thor, partiledare, 22 %.

3. Frida Karlsson, skidåkare, 9 %.

4. Magda Gad, journalist, 5 %.

5. Sara Danius, litteraturprofessor, 5 %.

6. Annie Lööf, partiledare, 4 %.

7. Fru/sambo, 4 %.

8. Mia Skäringer, komiker, 4 %.

9. Mamma, 3 %.

10. Kronprinsessan Victoria, 3 %.

 
Frågan som ställdes var: Rent allmänt, vilken svensk kvinna tycker du har utmärkt sig särskilt positivt under de senaste 12 månaderna?


Publisert:

LÄS VIDARE