Sjuka pojken dog – i tomtens armar

TT/Skärmdump
TT/Skärmdump

Pojken hade en sista önskan – att få träffa jultomten. Berättelsen om Eric, Knoxvilles egen tomte, och hans möte med sjuka pojken har spridit sig världen över. Dock har ingen annan kunnat bekräfta händelsen, förutom han själv.

– Jag kramade om honom. Innan jag hann säga något dog han i mina armar, säger han till lokaltidningen Knoxville News Senitnel.

Eric Schmitt-Matzen, 60, är känd som amerikanska staden Knoxvilles egen jultomte, med sitt vita skägg och tomtelika utseende. För några veckor sedan fick han ett samtal efter jobbet, påstår han. Det visade sig vara en sjuksköterska som han känner på stadens sjukhus.

– Hon sa att det fanns en väldigt sjuk femårig pojke som önskade att träffa jultomten, säger han till Knoxville News Sentinel.

”Dog i mina armar”

Enligt Eric begav han sig till sjukhuset direkt. När han var på plats bad han att alla som var på väg att gråta skulle lämna rummet. Pojken såg väldigt svag ut och Eric satte sig på hans säng.

– ”De säger att jag kommer att dö, hur ska jag veta att jag kommit dit jag ska sen?” sa han till mig, säger Eric Schmitt-Matzen.

Eric ska då ha svarat med att be femåringen om en tjänst, att pojken skulle säga att han var tomtens nisse nummer ett – för då skulle han garanterat välkomnas.

– Han satte sig upp och gav mig en kram och ställde en till fråga ”Tomten, kan du hjälpa mig”, berättar Eric och fortsätter:

– Jag kramade om honom. Och innan jag hann säga något dog han i mina armar. Jag lät honom ligga kvar, och bara kramade och höll om honom.

Trodde han skulle sluta vara tomte

När han väl lämnade sjukhuset och den sörjande familjen grät han hela vägen hem, enligt hans utsago. Händelsen satte sina spår och under flera veckors tid kunde han inte sluta tänka på det.

– Jag trodde att jag skulle bryta ihop helt och hållet och att jag aldrig mer skulle kunna vara tomte igen.

Men han ändrade sig när han såg hur några barn lekte. 

– Det fick mig att förstå vad min roll betyder – för dem och för mig, säger han till Knoxville News Sentinel.

Hans berättelse har spridit sig världen över och flera medier har fört den vidare. Men nu, några dagar efter att han berättade sin historia för Knoxville News Sentinel, har ingen annan kunnat verifiera berättelsen. Knoxville News Sentinel skriver att de försökt att komma i kontakt med andra berörda parter i historien, vilket har varit omöjligt då Eric påstår att han lovat att skydda inblandades identitet. Trots att bakgrundfakta om honom stämmer, så är historien om mötet med barnet fortfarande obekräftad, skriver tidningen.

Publisert: