Oliver, 24, larmades om skadad person – lurades in i raketregn

Publicerad:
Uppdaterad:
Sjuksköterskan Oliver Gren, 24.
Foto: TT / Privat.
Sjuksköterskan Oliver Gren, 24.

NYHETER

Sjuksköterskan Oliver Gren, 24, och hans kollega larmades under nyår om att en person befann sig i livsfara. Men när de kom fram med ambulansen möttes de av ett 30-tal personer – som attackerade dem. Och ingen var skadad.

– De börjar skjuta raketer. Men raketerna går inte rakt upp i luften utan de går rakt mot oss istället, säger Oliver Gren.

Några timmar före tolvslaget, klockan 20.21, får sjuksköterskan Oliver Gren, 24, och hans kollega ett larm via SOS om att en person i Kristianstad är skadad.

De kör ambulansen mot adressen.

– När vi kommer dit så får vi mer information från SOS på vår skärm i ambulansen. Då får vi veta att det är ett ganska allvarligt läge för en person, berättar Oliver Gren.

Attackeras av raketregn

De kör in på lägenhetsområdet i tron om att kunna ta sig fram. Men istället möts de av ett 30-tal personer och blir avvaktande och stannar en bit bort.

– Vi ser att de börjar skjuta raketer och tycker det är högst olämpligt eftersom det ska vara en skadad person där inne. Men raketerna går inte rakt upp i luften utan de går rakt mot oss istället.

De backar undan ambulansen och kallar på polisförstärkning som kommer efter bara några minuter. Därefter skingrar sig gruppen och de kan köra fram. Men då visar det sig att ingen är skadad, vilket polisen bekräftar för Kvällsposten som först uppmärksammade händelsen.

– Det var ett falsklarm, tyvärr.

Någon har ringt 112 för att lura in Oliver Gren och kollegan i lägenhetsområdet.

– Jag tycker det är tråkigt och blir irriterad. För man förstår inte vad man utsätter sig själva och andra för. Dels uppehåller de en ambulans under nyårsnatten, det kan vara andra som behöver hjälp, och dels så tar de upp fler resurser.

– Fortsätter det så här så kan vi inte gå in utan poliseskort. Det är de som bor där som förlorar på det, för vi vill bara hjälpa till, säger Oliver Gren.

Kunde fått brännskador

Raketerna träffade aldrig ambulansen men hade en pjäs gått igenom rutan kunde en explosion fått förödande konsekvenser.

– Hade den gått in i vår förarhytt så kunde vi fått brännskador, och den kunde ha tagit fyr. Det finns syrgas som är lättantändlig.

Efter händelsen känner han en irritation och tänker mer på sin egen säkerhet och kommer att vara mer observant.

– Man vill ju komma hem till familjen på kvällen.

Han publicerade ett inlägg om händelsen på sin Facebooksida och har därefter mötts av mycket kärlek för jobbet som han lägger ner. Han tror på att berätta om raketattacken för att få till en förändring. Trots händelsen så vill Oliver Gren inte sluta arbeta som sjuksköterska.

– Nej, absolut inte. All skillnad man gör för folk betyder så mycket mer.

Publicerad: