Misstänkte terroristen filmades vid Berlinmoské efter attacken

avNiklas Svahn

Foto: Polisen
Europol har gått ut med den misstänkte gärningsmannens identitet och bild.

24-åringen Anis Amri misstänks ha kört en långtradare genom en folkmassa på julmarknaden i Berlin. Han är efterlyst i hela Europa.

Timmar efter dådet sökte han sig till en moské där han fångades på film. Där upphör spåren.

Efter att den tyska polisen gått ut med namn och bild på den misstänkte terroristen 24-årige Anis Amri har en rad tillslag och razzior gjorts.

Under onsdagen fick dansk polis tips om en identisk person vid Grenå färjeterminal och en Stena-Line färja på väg till Sverige stoppades och kontrollerades. Under torsdagen genomsökte svensk polis flygplatsen Arlanda efter tips om att terroristen kunde befinna sig på ett plan från Berlin. Men inget av tipsen har gett resultat.

Stod i en portuppgång

Nu framkommer nya bilder på terroristen som publiceras av tyska sajten RBB-online. De visar att 24-åringen sökt sig till en moské i stadsdelen Moabit två gånger före torsdagens dåd mot julmarknaden. Han syns stå i en portuppgång till moskén som ligger vid Perlberger Strasse i Berlin dels klockan 03.25 den 14 och dels klockan 03.35 den 15 december.

Enligt utredare har moskén varit nedstängd sedan ett tag eftersom platsen misstänks locka till sig extremister som sympatiserar med terrorgruppen IS. Bland annat har en imam vid moskén med terrorkopplingar tidigare gripits, skriver tidningen Der Tagesspiegel.

Berlinpolisen utförde en razzia mot fastigheten men uppges ännu inte ha hittat några spår efter Anis Amri.

Där upphör spåren

Men övervakningskameran vid moskén, som enligt RBB tillhör säkerhetstjänsten, fångade också 24-åringen bara timmar efter lastbilsattacken som dödade 12 och skadade 48 personer. Återigen i samma portuppgång och runt samma tidpunkt som tidigare, klockan 03.50.

Därefter upphör de spår som polisen gått ut med offentligt.

Anis Amri bedöms som både farlig och beväpnad. Han är sedan tidigare känd av polisen. Enligt RBB beslutade dock offentlig åklagare i Berlin i september han inte skulle övervakas dygnet runt.