Deras plan: Skapa fred i Syrien – utan EU och USA

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Ryssland, Turkiet och Iran har inlett samtal för att få en fredlig lösning på kriget i Syrien.

USA, FN och EU är inte med.

Ryssland, Iran och Turkiet har inlett en process för att hitta en politisk lösning på kriget i Syrien. Det meddelar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i samband med ett möte mellan de tre ländernas utrikesministrar i Moskva, skriver TT.

Samtalen mellan de tre länderna sker utanför FN:s ramar – och utan deltagare från EU och USA.

Alla tre deltagare har intressen i Syrien-kriget: Ryssland slåss på Syriens president Bashar al-Assads sida mot rebellgrupper och IS, Iran stödjer shiamuslimska miliser och Hizbollah, som också deltar på Assads sida.

Turkiets roll är att representera sunnimuslimska rebellgrupper. Även USA stödjer vissa delar av samma opposition mot Assad, men de är också allierade med Turkiets fiender: kurderna i norra Syrien.

Dagen efter ambassadörsmord

Samtalen kommer dagen efter att den ryske ambassadören i Ankara mördats av en turkisk polisman. Efter att skjutit ihjäl Andrej Karlov skrek gärningsmannen att han ville hämnas för Aleppo, som utsatts för massiva bombanfall av Ryssland och den syriska regimen.

Dådet skulle kunna orsaka en djup kris mellan Ryssland och Turkiet, vars relation precis förbättrats efter att Turkiet sköt ner ett ryskt plan tidigare i år, men både Erdogan och Putin var snabbt ute och tonade ner de politiska följderna.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger till Reuters att han hoppas att en överenskommelse om vapenvila i Syrien ska kunna nås och att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

25 000 evakuerade

Den syriska regeringsarmén uppmanar samtidigt kvarvarande rebeller och civila att lämna östra Aleppo. Armén tänker gå in i den sista rebellkontrollerade enklaven under dagen, enligt en mediekanal som drivs av Hizbollah, allierad med Damaskus, skriver TT.

Meddelandet från armén, som sändes in i det rebellkontrollerade området via högtalare, manar kvarvarande rebeller att snabbt ta sig därifrån.

Minst 25 000 människor har evakuerats från östra Aleppo sedan ett avtal trädde i kraft förra veckan, enligt Internationella rödakorskommittén. Tusentals väntas fortfarande på att bussas därifrån. Enligt Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har 37 500 personer evakuerats

Publicerad:

LÄS VIDARE