Rysslands invit till Donald Trump

NYHETER

Relationen mellan USA och Ryssland är iskall.

Men nu sträcker utrikesministern Lavrov ut handen till den nyvalde presidenten Donald Trump.

– Vi är säkra på att den nya administrationen inte vill upprepa samma misstag som den utgående, som medvetet förstörde relationen mellan länderna, säger Sergej Lavrov.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Stämningen mellan Ryssland och USA har varit rejält frostig den senaste tiden. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier kallade nyligen situationen ”farligare än under kalla kriget”.

– Förtroendet verkar vara uttömt. Om det här fortsätter faller vi tillbaka i tider av konfrontation mellan de två stormakterna, sa den tyske utrikesministern, enligt TT.

USA:s kritik av Rysslands annektering av Krim, Natos expansionsplaner, samt kriget i Syrien - där man tagit diametralt olika positioner – är bara två av anledningarna till spänningarna. Tonläget har stundtals varit högt, och under året har ett infekterat ordkrig rasat i FN:s säkerhetsråd.

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
Trump har tagit en försiktigare position mot Ryssland.

Men när Donald Trump intar Vita huset i januari hoppas alltså Ryssland på en nystart. President Vladimir Putin gjorde ingen hemlighet under kampanjen om vem han helst skulle se i Washington, och i en intervju med italienska tidningen Corriere della Sera stämmer utrikesministern Sergej Lavrov in i hyllningskören.

– Vi finns alltid tillgängliga för en ärlig, pragmatisk dialog med Washington i alla bilaterala och globala frågor. Vi hoppas att den nya presidentens spirande utrikespolitiska team ska ta konkreta steg i den riktningen och att vårt samarbete ska bli konstruktivt, säger han.

Ungefär samtidigt höll Vladimir Putin ett årligt tal till duman. Även där sträckte han ut en hand till Trump.

– Vi har ett gemensamt ansvar att garantera internationell säkerhet och stabilitet. Jag vill betona att försöken att bryta den strategiska jämbördigheten är extremt farliga och kan leda till en global katastrof. Glöm inte det för en enda sekund, sa han enligt TT.

Söker vänner

Putin fortsatte:

– Vi söker inte och har aldrig sökt några fiender. Vi behöver vänner. Men vi kommer inte att tillåta att någon blandar sig i våra intressen. Vårt öde ligger i våra egna händer och vi bygger vår nutid och framtid utan usla tips och oönskade råd.

Även Trump har uttalat sig i positiva ordalag om Putin och Ryssland. Han har också sagt att han ska inta en mer passiv roll i kriget i Syrien och, lite förenklat, ge Ryssland fri lejd i det landet kallar ”kriget mot terrorismen”. Barack Obama har å sin sida finansierat en del av de rebeller Ryssland bekämpar, samt uppmanat landet att sluta bomba Aleppo.

ARTIKELN HANDLAR OM