Vera, 6, mister sin hjälp – konsulten får en halv miljon kronor

Kommun hyrde in konsult för 565 031 kronor – för att dra in flickans assistans

STRÄNGNÄS. Vera, 6, lider av den ovanliga sjukdomen hyperinsulinism, vilken kan leda till svåra hjärnskador om hon inte övervakas dygnet runt.

Hon har haft personliga assistenter hela livet men nu drar kommunen, efter en dom i förvaltningsrätten, in Veras hjälp.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under de 22 år jag jobbat med den här lagstiftningen, säger Veras juridiska ombud Veronica Hedenmark.

Sexåriga Vera har en ovanlig medfödd sjukdom som kallas hyperinsulinism. Sjukdomen innebär att Vera inte får lämnas ensam då hennes blodsocker kan sjunka mycket snabbt.

– Hon kan då få hjärnskador eller avlida. Hennes kropp känner inte av det så hon måste kontrolleras var tjugonde minut dygnet runt. Hon kan aldrig vara ensam, säger Veras mamma Vanja Olsson, 39.

Indragen assistans

Fram tills i fredags förra veckan har Vera beviljats personliga assistenter, enligt LSS, på grund av sin sjukdom.

– Vi har ett tiotal läkarintyg som vitsordar att min dotter behöver dygnet runt-stöd, säger Vanja Olsson.

Men trots dokumentationen beslutade Strängnäs kommun att dra in Veras hjälp. Ett beslut som familjen överklagade. Förvaltningsrätten avslog överklagandet och nu står sexåringen helt utan hjälp.

– Kommunen hävdar att vi kan söka socialtjänstinsatser med hemtjänst, men de har inte talat med oss om en lösning, säger Veras mamma Vanja Olsson.

Vera sitter på sitt rum och leker med kompisen Derya och systern Johanna när Aftonbladet är på plats. Det är några dagar före jul och Vera är själv inte medveten om domen. Vanja har ännu inte vågat berätta för henne.

– Hon hörde på radio om en kvinna som dog efter att ha fått sina assistenter indragna och fick panik. Det går inte att ta bort rädslan hos henne, hon vet ju hur sjuk hon är.

Tog in konsult för 565 031 kronor

Sedan domen föll har kommunen inte fattat något beslut om vad som kommer att hända, trots att Vera riskerar att dö eller få allvarliga hjärnskador var tjugonde minut.

Familjens juridiska ombud Veronica Hedenmark riktar skarp kritik mot hur kommunen skött ärendet.

– Förutom det lidande som domen orsakat flickan, hennes föräldrar och syskon så är det också förödande för kommunens ekonomi. Assistansen kostar 288 kronor per timme jämfört med hemtjänst som kostar 420 kronor per timme i privat regi, säger hon.

Utöver den dyrare notan har kommunen också drivit frågan om Veras assistenter med hjälp av en inhyrd konsult. Hon har det senaste året fakturerat skattebetalarna i kommunen 565 031 kronor.

Konsulten säljer tjänsten ”hur man fattar rättssäkra avslagsbeslut”.

– Vi undrar om detta agerande är förenligt med barnperspektivet i Strängnäs kommun, att man agerar utefter barnets bästa, säger Veronica Hedenmark.

Dyrare och sämre: ”Inga kommentarer”

Monica Lindell Rylén (S) är ordförande i socialnämnden i Strängnäs kommun. Hon säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet.

Ska man inte utgå från barnets behov i första hand?

– Som kommun ska man alltid utgå från barnets bästa, så är det.

Vera och hennes familj upplever inte att kommunen gjort det i deras fall.

– Jag kan förstå att de känner så, men jag kan inte kommentera det enskilda fallet.

Monica Lindell Rylén (S) tycker inte att skillnaden i pris mellan assistans och hemtjänst spelar någon avgörande roll. Hon tycker inte heller att konsultens fakturor på över en halv miljon kronor är orimliga.

– Uppdragstagaren har varit inne under en längre period och jobbat med många olika fall, säger hon och fortsätter:

– Men det är klart att många har olika åsikter om att saker kostar och att saker inte blir som man tänkt sig.

I det här fallet blir det sämre för invånaren, det blir dyrare för skattebetalarna och det är dessutom inte det bästa för barnet, och därmed inte förenligt med kommunens barnperspektiv.

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärende som du relaterar till. Det är det jag får förhålla mig till.

Veras familj har nu anmält kommunen till IVO och JO med anledning av hur man hanterat ärendet.


Källa: Socialstyrelsen

Publisert: