Nya strider i Syrien – trots vapenvila

NYHETER

Strider ska ha brutit ut nära Syriens huvudstad Damaskus, trots den vapenvila som trädde i kraft vid midnatt.

Eldupphöret, som i övrigt ser ut att hålla, är en välbehövlig andningspaus för civila, enligt en aktivist som TT varit i kontakt med.

Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP
Syriska regimsoldater jublar efter att de intagit Aleppo tidigare i år.

Det är oklart vem som angrep vem, men regeringsarméns helikoptrar har beskjutit området Wadi Barada nära den syriska huvudstaden Damaskus, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Strider pågår mellan regeringsstyrkor och rebeller på platsen, rapporterar flera nyhetsbyråer med hänvisning till SOHR.

Avtal om vapenvila är inte sällsynta i Syrien. För det mesta slutar de med fiasko, men den nya överenskommelsen är enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan en ”historisk möjlighet” att få slut på det snart sex år långa kriget som skördat flera hundra tusen människoliv.

Eldupphöret mellan regeringsarmén och den väpnade oppositionen, som trädde i kraft i natt, ser bortsett från striderna nära Damaskus i stort sett ut att hålla.

Aktivist: Vapenvilan behövs

Den 33-åriga regimkritiska aktivisten och hjälparbetaren Ahmed Mukhtadi befinner sig på landsbygden utanför Aleppo, sedan han efter regeringsoffensiven lämnat de östra delarna av staden, som tidigare kontrollerades av den väpnade oppositionen.

Efter att ha levt under belägring i månader välkomnar Mukhtadi överenskommelsen om vapenvila, som han ser som en naturlig följd av den militära utvecklingen på marken.

”Alla sidor kom fram till att det här var det som behövdes just nu. Vi är glada över att vi slipper flygbomber och beskjutning. Vapenvilan är en lättnad för nu, men vi är många som inte tror att den kommer att hålla. Men den behövs för de civilas skull”, skriver han till TT.

I Hamaprovinsen bröt strider ut då islamistgrupper angrep och tog över en av regimstyrkornas ställningar, enligt SOHR.

– Små rebellgrupper och väpnade lojalister försöker förstöra vapenvilan, eftersom den innebär slutet för deras närvaro, säger Rami Abdel Rahman på SOHR till AFP.

Flygräder mot IS

I området kring staden al-Bab genomförde Ryssland flygräder mot terrorgruppen IS, enligt turkiska militären. Tolv jihadister dödades, men IS omfattas enligt syriska regeringsarmén inte av överenskommelsen om eldupphör.

Inte heller Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) är en del i vapenvilan. I nordvästra Syrien är dock jihadiströrelsen allierad med flera av de rebellgrupper som står bakom avtalet, vilket kan leda till komplikationer.

Vapenvilan består av tre delar: ett avtal om eldupphör, en samling åtgärder för att säkra eldupphöret och en överenskommelse om kommande fredssamtal som väntas hållas i Kazakstans huvudstad Astana under övervakning av Ryssland och Turkiet.

USA utmanövrerat

Det faktum att regeringarna i Moskva och Ankara har kommit överens utan Washingtons inblandning ses av många bedömare som ett tecken på att både USA och FN har blivit utmanövrerade i Syrien.

Oppositionsgrupperna som ställt sig bakom vapenvilan representerar sammanlagt omkring 62 000 stridande, enligt Ryssland.

Vapenvilan i Syrien trädde i kraft natten mot fredag, 30 december.
Avtalet har föregåtts av förhandlingar mellan Turkiet och Ryssland, som deltar på olika sidor i kriget. Regeringarna i Ankara och Moskva har dock ett gemensamt intresse av att minska USA:s inflytande i konflikten.

ARTIKELN HANDLAR OM