7 skyltar som stack ut under 2016

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: Privat
Här är ett gäng roliga skyltar.

Ibland ser vi syn på de där skyltarna som bär på ett lite mer otippat budskap – här är sju exempel från året som gått.

Foto: Privat
Skolkocken Petters skylt var en succé.

1. Skolkocken Petters kloka skylt

Petter Wejsfelt är kock på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och passade med en skylt på att uppmana eleverna att tänka på matsvinnet. Han upplevde snabbt att det gav resultat.

– Förhoppningsvis påverkas eleverna att inte ta mer än de käkar upp. Nu kan de vara med och hjälpa oss minska matsvinnet, så kan vi använda pengarna till något annat, sade han till Aftonbladet.

Foto: Privat
Elina blev "befordrad".

2. Elinas märkliga befordran

I en månad väntade Elina Hartman på sin nya namnskylt på caféjobbet i Uppsala. Till sist kom den fram, men den var inte riktigt vad hon hade tänkt sig. Hon trodde att hon numera var skiftledare – men enligt skylten var det ”skitledare” som gällde.

– Vi vek oss av skratt allihopa, sade hon till Aftonbladet efteråt.

Foto: Johan Ekelöf
Sjukhuset hade en uppmaning till Pokémon-jägare.

3. Sjukhusets uppmaning till Pokémonjägarna

När Pokémon-hysterin drev in över landet likt en stormvåg under sommaren tvingades Kullbergska sjukhuset – eller pokéstopet, i spelarnas värld – att sätta upp en ny skylt.

Där uppmanades pokémonjägarna att ta det lugnt, eftersom deras nattliga aktiviteter stört patienter och personal på sjukhuset.

Foto: Privat
Melina ville rädda änderna.

4. Melina som ville rädda änder

När gräsänder och deras ungar matas med vitt bröd sväller deras magar upp, och dessutom lär de sig inte hitta mat på egen hand, enligt Melina Tsapos i Lund. Därför bestämde hon sig för att försöka stoppa matandet av änder – med en hemmagjord skylt.

– Många har blivit överraskade när de hör att det är skadligt att mata ungarna eftersom det är något folk lär sig att göra sen de är små, sade hon till Aftonbladet.

Foto: Privat
Charlotta såg en härlig skylt på promenaden.

5. Fina uppmaningen i stan

När Charlotta Raffone gick sin morgonpromenad genom Masthugget i Göteborg strax före jul fick hon syn på en skylt som hon tyckte bar på årets bästa budskap. Välbehövligt, tyckte hon, och valde därför att dela med sig av bilden på skylten.

– Om jag sprider det här drar jag mitt strå till stacken i dessa gräsliga hata-tider, sade hon till Aftonbladet.

Foto: Privat
Skylten vid toaletterna blev en succé.

6. Biografens uppskattade hbtq-skylt

När Jasmine Hallberg, 23, besökte Biopalatset i Göteborg såg hon en toalettskylt som inte liknade någon hon sett tidigare. Den visade att personer med både binär och icke-binär könstillhörighet var välkomna.

Idén hade kommit till biografbyggare Mats Kullander på SF när han pratade med sin nittonåriga dotters vän som eventuellt skulle genomgå en könskorrigerande operation. Hen berättade att hen aldrig känt sig välkommen på någon toalett.

– Då sa jag: ”gör en skylt så sätter vi upp den!”. Dagen efter hade de ritat upp en och sedan lät jag tillverka den. För det är självklart att alla ska vara välkomna, sade Mats till Aftonbladet.

Foto: Privat
Skylten till inbrottstjuvarna blev viral.

7. Rogers uppmaning till tjuvarna

Roger Kullander från Brukmon utanför Karlstad tröttnade på inbrotten som härjade hans bostadsområde. Så han tog saken i egna händer – och gjorde som många på den här listan gjort: satte upp en skylt. ”Tjyvjävel skyll dig själv”, stod det skrivet.

Många gillade hans bild på nätet, vilket han tolkade som ett gott tecken.

– Det tyder på att gemene man är trötta på inbrott och folk som inte kan skilja på mitt och ditt, sade han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Listor

Inbrott