Kina protesterar mot Taiwan-samtal

1 av 2
NYHETER


Ingen har gjort det sedan 1979. Sedan kom Donald Trump.

Genom att prata med Taiwans ledare Tsai Ing-wen i telefon bröt USA:s blivande president med årtionden av amerikansk utrikespolitik i Asien.

Nu har Kina lämnat in en protest till USA.

Kinas utrikesdepartement meddelar att det har framfört en protest till USA, med en uppmaning att se till att upprätthålla den så kallade "ett Kina"-politiken. Då slipper några onödiga spänningar länderna emellan uppstå, anser Kina.

"Det måste verkligen stå klart att det bara finns ett Kina i världen. Taiwan är en omistlig del av landets territorium", skriver departementet i ett uttalande.

Protesten kommer då det står klart att Taiwans president Tsai Ing-wen och USA:s näste president Donald Trump talat i telefon.
"Taiwans president RINGDE MIG i dag för att gratulera mig till presidentsegern. Tack!", twittrade Donald Trump ut efter sitt samtal.

Pratade samarbete

Enligt Taiwans presidentkontor diskuterade de båda ett närmare bilateralt samarbete, något som är mycket känsligt – Kina anser nämligen att Taiwan är en provins i landet. Kort efter samtalet gick Vita huset ut och betonade att dess så kallade "ett Kina"-politik står fast.

Kinas utrikesminister Wang Yi kallar Taiwans påringning för ett "småsint agerande" som inte kan förändra den internationella "ett Kina"-politiken.

– Jag tror inte att det kommer att förändra den långsiktiga Kina-politiken för USA:s regering. "Ett Kina"-politiken är hörnstenen i den välmående utvecklingen av de kinesisk-amerikanska banden, och vi hoppas att man inte blandar sig i eller skadar den politiska grunden på något sätt, sade han enligt Hongkongbaserade Phoenix tv, skriver Reuters.

”Dåliga nyheter”

Enligt Washington Post är det första gången en amerikansk president eller tillträdande president har direktkontakt med en taiwanesisk ledare sedan USA bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan 1979. Året före hade dåvarande presidenten Jimmy Carter erkänt Peking som den enda regeringen för både Fastlandskina och Taiwan.

– Det här är en stor händelse, det är första gången som den tillträdande presidenten har utmanat Kina. Det här måste betyda dåliga nyheter för det kinesiska ledarskapet, säger Shi Yinhong, professor i internationella studier vid Renminuniversitetet i Peking till New York Times.

”Så här krig startar”

Det här är bara ett av flera utrikespolitiska drag av Trump som fått många att höja på ögonbrynen. Tidigare i veckan framkom exempelvis att han inte efterfrågat några dragningar från amerikanska diplomater innan kontakter med andra länders ledare.

Över telefon har Trump haft uppmärksammade och ifrågasatta konversationer med både Filippinernas president Rodrigo Duterte och Pakistans premiärminister Nawaz Sharif. Samtalet med Taiwan var dock att gå över gränsen, anser vissa kritiker.

"Det som sker nu är en större omsvängning i utrikespolitiken helt utan plan. Det är så här krig startar", skriver senatorn och demokraten Chris Murphy på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Taiwan