Vill inte rösta på Trump – går till domstol för att slippa

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2016-12-07

NEW YORK. Två Coloradoelektorer vägrar att rösta för att Trump ska bli president.

Nu går de till domstol för att få lägga sina röster på en annan republikansk kandidat.

– De vill rösta enligt sitt samvete, säger advokat Jason Wesoky.

Den 19 december är det dags för elektorerna att rösta fram USA:s 45:e president. Presidenten väljs av 538 representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet (mer om detta här).

Under tisdagen rapporterades det om att en elektor från Texas vägrar att rösta på Donald Trump som president.

”Rösta enligt sitt samvete”

Nu skriver Denver Post om ytterligare två som inte vill rösta på Trump. Elektorerna från Colorado, som stöttade Hillary Clinton i valet, har lämnat in en stämningsansökan till federal domstol för att försöka gå runt delstatslagen som säger att de måste rösta enligt valresultatet.

– De vill rösta enligt sitt samvete, säger Jason Wesoky, advokaten som lämnade in elektorernas stämningsansökan, till Denver Post.

Vill rösta på annan republikan

Hillary Clinton vann elektorsrösterna i delstaten. Men nu säger elektorerna att de kan tänka sig att rösta på en annan republikansk kandidat – bara alla är eniga. Ohioguvernören och tidigare presidentkandidaten John Kasich uppges vara ett alternativ, som dock själv kommenterat på Twitter att han inte vill att de ska rösta på honom.

Republikanska statssekreteraren i Colorado, Wayne Williams, säger att han kommer att byta ut elektorerna om de inte följer delstatslagen.

– Istället för att hedra invånarna i Colorado som röstade på dem försöker två förrädiska elektorer konspirera med elektorer från andra stater för att välja en president som inte fick en enda röst i november, säger Williams i ett uttalande.

Del av kampanj

De menar att de två Trumpvägrande elektorerna går emot USA:s konstitution. Colorado har bara nio elektorer så det är osannolikt att det skulle påverka valresultatet om de fick igenom sin stämningsansökan. Däremot är det en del av en kampanj där fler elektorer ska försöka att blockera Trump från att bli president.

Ivanka Trump - USA:s riktiga ”first
lady”