Här beslagtar Kronofogden Allramannens lyxbil

avOskar Forsberg

En av centralfigurerna i Allra-härvan är en 39-årig man.

I kväll beslagtog Kronofogden mannens Maserati på en adress i Stockholm.

Men lyxbilen utgör bara en liten del av de tillgångar som Kronofogden ska beslagta.

1 av 5 | Foto: Urban Andersson

Vd:n för Allra Alexander Ernstberger och Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, sitter just nu häktade. Stockholms tingsrätt har häktat ytterligare en person i sin frånvaro, en 39-årig man misstänkt för grovt penninghäleri under några månader 2012.

De tre häktades för en knapp vecka sedan.

Fyra häktade

I måndags hölls häktningsförhandlingar gällande en fjärde man och även han är nu häktad i sin utevaro, misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott.

Kronofogden ska totalt beslagta tillgångar värda 340 miljoner kronor från de misstänkta männen i Allra-härvan.

Summan kommer av att Pensionsmyndigheten begärt 242 miljoner kronor i skadestånd. De 340 miljonerna är resultatet av skadeståndskravet samt den uppskattade räntan på sex procent på samma belopp.

Drygt 96 miljoner kronor rör den efterlyste 39-åringen, enligt åklagare Thomas Hertz.

Beslagtog lyxbil

I kväll beslagtogs mannens Maserati Gran Turismo som under en längre tid stått parkerad i en bur i ett garage i Stockholm.

Kronofogden klippte upp buren och bärgade i väg lyxbilen.

Mannen äger också en våning i samma fastighet, vilken med största sannolikhet också kommer att mätas ut, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen och ekobrottsmyndigheten har letat med ljus och lykta efter 39-åringen, men mannen är spårlöst försvunnen. Enligt vad Aftonbladet erfar tros mannen uppehålla sig i Schweiz.

Utöver Maseratin, som beslagtogs i kväll, har mannen också en Lamborghini och en Range Rover. Båda bilarna har schweiziska registreringsskyltar.

39-åringen ska när han varit i Stockholm, enligt uppgift, konsekvent parkerat sin Range Rover på platser i bostadsområdet med stoppförbud.

På grund av de schweiziska skyltarna ska han ha undkommit parkeringsböterna.

Brottet grovt penninghäleri, som 39-åringen misstänks för, kan ge fängelse i sex år.

Ingen helikopter

Totalt har Kronofogden nu samlat in fastigheter, bolag och andra värdesaker som kopplas till de misstänkta i Allra-skandalen till ett värde av 75 miljoner kronor, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Utöver Kronofogdens beslag av tillhörigheter har åklagaren gjort ett pennigbeslag om totalt 142 miljoner kronor.

Vd:n Alexander Ernstbergers helikopter har man emellertid inte kommit åt. Myndigheten kan nämligen inte fastställa att det är Ernstbergers helikopter. Vd:n har också förnekat att det är hans.

– Nej, det är inte min privata, den ägs av ett bolag och används i kommersiell verksamhet, till exempel inspektion av kraftledningar eller sightseeing, sa han till Aftonbladet tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Allra

Maserati