Gripen man medger att han hade sprängmedel

I veckan greps tre personer i Göteborg efter att polisen hittat tio kilo sprängmedel och vapen.

En av männen erkänner nu innehavet.

– Han medger omständigheterna men förnekar att han haft något brottsligt uppsåt. Han har olika förklaringar till innehavet, säger advokat Anders Lysén.

Samtliga tre misstänkta tre har begärts häktade.

Omkring tio kilo sprängmedel, en pistol, ammunition, flera knivar – och mängder av nazisymboler. Det hittade polisen i samband med en husrannsakan mot en mans lägenhet i Göteborg, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har tidigare varit engagerad i Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin.

Nu medger han förvarat vapen och sprängämnen i bostaden, som tidningen GP tidigare rapporterat om.

– Hans inställning är att han medger de faktiska omständigheterna vad det gäller innehav av sprängmedel och vapen, men han förnekar att han haft något brottsligt uppsåt. Han har olika förklaringar till att han haft de här sakerna, säger advokat Anders Lysén, som företräder mannen, till Aftonbladet.

Vad är det för förklaringar han lämnat?

– Det kan jag inte gå in på med hänsyn till förundersökningssekretessen.

Bedömer du dem som trovärdiga?

– Ja, och jag kommer att yrka på att han släpps fri om det blir en häktesförhandling. Sedan är det en annan sak om de håller, men jag har ingen anledning att ifrågasätta förklaringarna.

Advokaten: Han har lämnat SMR

Advokaten uppger också att mannen medgett att han varit engagerad i nazistiska Svenska motståndsrörelsen och den högerextrema organisationen Sons of Odin. Han säger sig dock ha lämnat de grupperingarna.

– Det har funnits ett sådant engagemang, men det ligger ganska långt tillbaka i tiden. Det är inget som är aktuellt i dag.

Vid tillslaget greps också två yngre män. Alla tre är misstänkta för grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och dopningsbrott.

Det är inte känt hur de två ställer sig till anklagelserna.

Begärs häktade

Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet och arbetar just nu tillsammans med polisen i region väst, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Vi har känt till ärendet sedan tidigt i går morse och hjälper till i utredningsarbetet med vår expertis och våra underrättelser, sa Karl Melin, presschef på Säpo, i går.

Samtliga tre misstänkta har begärts häktade.

– Jag har skickat in häktningsframställan gällande alla tre, säger kammaråklagaren Johan Udén till GP.

De begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor.

Publisert:

LÄS VIDARE