Nordkoreas nya vapen: Pest och kolera

avSusanna Hållbus

NYHETER

Nordkoreas skrammel med kärnvapen ekar jorden över.

Men giftmordet på Kim Jong-Uns halvbror påminde omvärlden om att diktaturen sannolikt också utvecklar fler sorters verktyg för massförstörelse.

Amerikanska forskare misstänker att regimen storsatsar på att utveckla biologiska vapen som ska sprida pest, mjältbrand och smittkoppor.

1 av 2
Pestloppa.

Rapporten kommer från Belfer Center på Harvard Kennedy School.

Där håller forskarna det för troligt att Kim Jong-Un satsar på att bygga ut Nordkoreas repertoar av kemiska stridsmedel. Man misstänker att regimen i dagsläget besitter omkring 13 typer av farliga bakterier – bland annat pest, kolera, mjältbrand och smittkoppor.

Misstankarna om diktaturens satsning baseras på sammanlagda uppgifter från underrättelsetjänst, vittnesmål från avhoppare och tidigare rapporter.

Det är troligt att regimen redan använder sjukdomar som vapen, antingen i krig eller bioterrorism, misstänker forskarna:

”Det är känt att Nordkoreanska soldater vaccineras mot smittkoppor, vilket antyder att man antingen är intresserad av en offensiv med biovapen, eller att man satsar på försvar mot detsamma”.

Kim Jong-Un pratar gärna om sina kärnvapen – men Nordkorea förnekar att man håller sig med biologiska massförstörelsevapen.

Nu vill forskarna bakom den amerikanska rapporten att USA, Kina och Sydkorea ska kartlägga diktaturens program för biologiska vapen.

En uppgift som inte är helt lätt.

Där kärnvapenforskningen lämnar mätbara spår som radioaktivitet efter tester och avtryck på sattelitbilder, kan produktionen av sjukdomar skötas bakom stängda dörrar. Anläggningarna där man odlar farliga bakterier kan också användas till jordbruk, skriver forskarna i rapporten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea