Kängan mot Sverige: ”Någon kastar visst anklagelser på oss”

Publicerad:
Uppdaterad:
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: Ivan Sekretarev / AP
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

NYHETER

Under presskonferensen i samband med det pågående Barentsrådet antydde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov plötsligt att Sverige oroar sig för rysk inblandning i valet 2018.

– Jag är säker på att alla som håller sig uppdaterade om den verkliga situationen förstår hur roligt det här är, sa Lavrov.

Utrikesministrar från länderna i Barentsregionen har samlats för ett årligt råd i staden Arkhangelsk i Ryssland.

Rådet hålls för att diskutera viktiga frågor så som klimat och både Rysslands och Sveriges respektive utrikesminister var på plats.

”Har ett bra samarbete”

I slutet av en presskonferens i samband med mötet, började Rysslands utrikesminister plötsligt prata om att det finns oro i Sverige att Ryssland ska blanda sig i riksdagsvalet 2018.

– Någon kastar visst anklagelser på oss gällande att vi skulle blanda oss i era val igen, sa Segej Lavrov, vänd mot Margot Wallström.

Och fortsatte:

– Jag är säker på att alla som håller sig uppdaterade om den verkliga situationen, förstår hur roligt det här är. Vi har ett bra samarbete med Sverige.

”Wallström tog upp frågan”

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger att Sveriges utrikesminister hade tagit upp frågan under arbetsmiddagen kvällen innan.

– De hade diskuterat det här och det var Wallström som tog upp frågan. Jag har dock inga detaljer om vad som sades.

Han säger också att Sveriges hållning är att det är viktigt att kunna samarbeta i vissa frågor. Exempelvis i Barentsrådet.

– Men det finns flera frågor där Sverige och Ryssland är oense. Vi har en fast principiell hållning när det gäller till exempel Ukraina.

Publicerad:

LÄS VIDARE