Kriget mot IS i Syrien/Irak

Irak och Syrien i ”sista stora slaget” mot IS

Av: 

TT

Soldater som kämpar mot terrorrörelsen IS i Irak. Arkivbild.
Soldater som kämpar mot terrorrörelsen IS i Irak. Arkivbild.

NYHETER

Iraks militär har inlett en offensiv för att ta tillbaka det sista området i landet som kontrolleras av terrorrörelsen IS. Det rör sig om städerna Rawa och al-Qaim i ett område nära gränsen till Syrien – där syriska styrkor angriper IS från andra hållet.

Offensiven inleddes tidigt på torsdagsmorgonen, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya. Den internationella USA-ledda allians som bekämpar IS har beskriver insatsen som "det sista stora slaget" i kampen mot jihadisternas självutropade kalifat.

Regeringsstyrkor och shiamilisen PMF angriper den irakiska region som IS fortfarande kontrollerar i Anbarprovinsen från fyra väderstreck: öst, sydväst, norr och söder.

Militärbaser intagna

Flera av terrorrörelsens militärbaser sydväst om al-Qaim har redan återerövrats från IS.

– De människor som utgör IS har inget annat val än att dö eller att kapitulera, säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi under ett besök i Iran.

På andra sidan gränsen, i provinsen Dayr al-Zawr i Syrien, pågår också en offensiv mot IS. Syriska regeringsstyrkor, med stöd av shiitiska miliser och Ryssland avancerar nu mot staden al-Bukamal, som beskrivs vara terrorrörelsens sista större fäste i Syrien, enligt ett libanesiskt Hizbollahstyrd medieorgan. Staden ligger bara ett par mil från al-Qaim i Irak.

Amerikanska bombningar

Även den kurdledda SDF-alliansen som stöttas av USA strider mot IS i andra delar av provinsen, och på torsdagen uppgav den USA-ledda internationella alliansen att den utfört bombräder även vid al-Bukamal i Syrien.

IS har tidigare körts ut från storstaden Mosul i Irak, som tillsammans med terrorrörelsens "huvudstad" al-Raqqa i Syrien räknats som Islamiska statens viktigaste fästen, där många av de terrorattentat som utförts mot länder i Väst tros ha planerats.

Nyligen uppskattades IS endast ha kvar kontrollen över ett område motsvarande omkring 10 procent av Iraks yta.

INTERAKTIV GRAFIK: IS-kontrollerade områden 2016 – och nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Hon ledde striden om Raqqa

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget mot IS i Syrien/Irak

IS/Daesh (Islamiska staten)

Syrien

Irak

Terrorism

Haider al-Abadi