Deltavarianten: ”Andra symtom än typisk covid”

Huvudvärk, rinnande näsa och halsont är vanligare hos de som smittats av deltavarianten av coronaviruset.

– Symtomen verkar skilja sig rätt mycket från ursprungsviruset, säger forskaren Farshid Jalalvand.

Vissa symtom som normalt kopplats till covid-19 verkar ovanliga hos den som smittats av deltavarianten av viruset, tidigare kallad den indiska varianten.

– Att tappa luktsinnet är mindre vanligt, och det är lite ovanligare med hosta, säger Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Det beror på att virusets egenskaper förändrats på grund av mutationer i arvsmassan.

Huvudvärk, rinnande näsa och ont i halsen är däremot vanligare hos den som blivit sjuk av deltavarianten, enligt brittisk forskning.

– Därför är det viktigt att de som har förkylningssymtom och som inte nyligen haft covid testar sig. Det finns en risk nu att symtombilden kan skilja sig lite, säger Fashid Jalalvand.

Symtomen på deltavarianten påminner mycket om en vanlig förkylning.
Symtomen på deltavarianten påminner mycket om en vanlig förkylning.

Kan likna allergisymtom

Symtomen har exempelvis jämförts med allergiska reaktioner.

– Det kan vara jättesvårt att skilja på, men pollenallergi märks ju mer utomhus. Är man inte allergisk sedan tidigare, eller får symtom inomhus så är det bra att testa sig.

Men Farshid Jalalvand påminner också om att även generellt skiljer sig symtomen åt mellan de som blir sjuka i covid-19.

– Det finns ju de som är asymtomatiska och andra som dör av covid-19. Det är inte alla som tappar luktsinne och smak. Högt uppskattat är det 50 procent och lågt uppskattat 10–20 procent som tappar lukt och smak, säger han.

– Vi pratar hela tiden om olika procentsatser, och nu verkar det som att ett större antal får rinnande näsa, halsont och huvudvärk med delta.

Mutationen upptäcktes i Indien tidigare under våren.
Mutationen upptäcktes i Indien tidigare under våren.
Vårdpersonal på iva i Göteborg.
Vårdpersonal på iva i Göteborg.

Första dosen vaccin skyddar inte lika bra

Risken att hamna på sjukhus är dubbelt så stor för de som smittats av deltavarianten, enligt brittisk forskning. Det gällde personer som inte blivit vaccinerade.

Fullvaccinerade bör ha ett gott skydd, även mot delta. Men bara en dos vaccin skyddar inte lika bra mot delta som den gör mot andra varianter av viruset.

– Men man tror att det skyddar mot allvarlig sjukdom. Fullvaccinerade får av allt att döma milda symtom, de ska inte kunna bli svårt sjuka, säger Farshid Jalalvand.

Huvudvärk kan vara ett av symtomen.
Huvudvärk kan vara ett av symtomen.
Publisert:

LÄS VIDARE