Bedrägerivåg mot äldre – polisen varnar

Publicerad:

Polisen varnar för bedragare som härjar i Västra Götaland och Halland. Bedragarna riktar in sig på personer i 90-årsåldern och letar upp ensamstående personer på internet.

Därefter ringer de och utger för sig för att vara från banken och att kontokort måste bytas ut. Offren erbjuds hembesök, på grund av pandemin och motiverar besöket med att de äldre inte ska behöva lämna sina hem.

– De kan ofta också vilja fotografera det guld som målsägaren har hemma och därefter be personen att överlämna guldet, tillsammans med personens kontanter. En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring, Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst i ett uttalande på polisens hemsida.

Sedan september har 60 försök genomförts i Göteborg, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Kungälv, varav hälften fullbordats.

– Bedragarna skyr inga medel. De besöker till och med boende på servicehem. I flera ärenden har korten används för att ta ut pengar. Tyvärr saknar uttagsautomater kameraövervakning, vilket försvårar polisens utredningsarbete, säger Anna-Karin Kjellgren.

Allmänheten uppmanas nu informera sina äldre anhöriga och närstående.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN