Rysslands minkar tar plats i vaccinationskö

Av: TT

Publicerad:
Denna mink i danska Naestved har inte samma tur som sina ryska artfränder som sägs få ta plats i landets vaccinationskö. Arkivbild.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP/TT
Denna mink i danska Naestved har inte samma tur som sina ryska artfränder som sägs få ta plats i landets vaccinationskö. Arkivbild.

Ryssland kan snart komma att påbörja vaccination mot covid-19, men inte bland människor – utan bland minkar.

Detta för att undvika en utveckling liknande den i Danmark där miljontals potentiellt coronsmittade minkar avlivats.

Det något oväntade uppgiften kommer från Ivan Nesterov, chef för ett stort ryskt statligt pälsbolag, under en intervju med det ryska försvarsdepartementets tv-kanal Zvezda.

I intervjun nämner Nesterov att testerna av minkvaccinet är i full gång och att vaccination ska påbörjas så snart testfasen är avslutad.

Pälsdjuren sägs få ta plats i vaccinationskön efter påtryckningar från landets pälsindustri som vill se förebyggande åtgärder för att undvika en utveckling som i Danmark.

I Danmark upptäcktes en muterad variant coronaviruset i minkbeståndet varpå danska myndigheter gav order om massavlivning av miljontals djur. Fall av coronasmitta hos minkar har även upptäckts bland annat i minkpälsproducerande Polen, Frankrike och Nederländerna.

Ryska Gamaleja-institutet har tidigare meddelat att det ryskutvecklade covidvaccinet Sputnik V visar goda resultat och att landet ämnar att producera över en miljard vaccindoser under nästa år.

Sputnik V är dock framtaget för människor – det återstår ännu att se vad ett eventuellt minkanpassat vaccin döps till.

Publicerad: