Körde in bombbil på bas – minst 30 döda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gärningsmannen använde ett sådant här militärfordon, en Humvee, i Ghazni. Arkivbild.
Foto: Musadeq Sadeq/AP/TT
Gärningsmannen använde ett sådant här militärfordon, en Humvee, i Ghazni. Arkivbild.

NYHETER

Minst 30 personer i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en självmordsattack, meddelar myndigheterna.

Dådet beskrivs som ett av de blodigaste de senaste månaderna.

Bilbomben detonerade vid en militärbas i utkanten av Ghazni, huvudstad i provinsen med samma namn. Flera civila bostäder har skadats i närheten av och fler offer kan komma att hittas där, uppger lokala myndigheter.

Talibanerna och regeringsstyrkor slåss i området.

Flera bilbombningar har genomförts i Afghanistan de senaste månaderna trots att fredssamtal pågår mellan talibanerna och regeringen.

– 30 döda och 24 skadade har kommit in till sjukhuset. Samtliga säkerhetspersonal, uppger Baz Mohammad Hemat, chef för sjukhuset i Ghazni.

En talesperson för inrikesdepartementet har bekräftat att en självmordsbombare sprängt ett fordon med sprängmedel i Ghazni men har inte uppgett hur många som skadats eller dödats.

– Bombaren körde en Humvee in i basen och detonerade den, säger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Minst en civilperson dödades i ett annat bombdåd på söndagen i staden Qalat i provinsen Zabul, uppger polisen. Målet var en högt uppsatt lokal talibankritisk tjänsteman som fick lättare skador.

Attackerna kommer bara dagar efter att 14 personer dödats av två bomber i staden Bamiyan.

De senaste veckorna har fler än 50 personer dödats i huvudstaden Kabul, bland annat i attacker mot ett universitet och ett utbildningscenter samt i en raketattack. Terrorgruppen IS har tagit på sig de tre attackerna, men afghanska myndigheter anklagar talibanrörelsen för att ligga bakom.

Publicerad: