Stefan Löfven: Äntligen är Trumps tid över

Bara minuter efter att Joe Biden svurits in som USA:s president uttrycker statsminister Stefan Löfven sin glädje.

”Trumps tid i Vita huset är nu äntligen över. Hans presidentskap kan sammanfattas med kaos, splittring, hot och hat”, säger han via sina pressombud.

Statsminister Stefan Löfven är minst sagt glad över maktskiftet i USA. Via sina pressombud skriver han till Aftonbladet att han är övertygad om att Biden är rätt person för jobbet:

”Jag gratulerar USA:s nye president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris. Regeringen ser fram emot ett nära samarbete med presidenten och hans administration. Vi har ett viktigt gemensamt arbete framför oss – för demokrati, fred, säkerhet, välstånd, klimat och internationellt samarbete.”

Joe Biden med handen på familjens bibel när han svär presidenteden.
Joe Biden med handen på familjens bibel när han svär presidenteden.
Stefan Löfven gratulerar Joe Biden.
Stefan Löfven gratulerar Joe Biden.

Hårda ord mot Trump

Statsministern skräder inte heller orden när det gäller att kritisera Bidens föregångare.

”Trumps tid i Vita huset är nu äntligen över”, meddelar statsministern och fortsätter:

”Hans presidentskap kan sammanfattas med kaos, splittring, hot och hat. Det är en väckarklocka för vad som kan hända när hat och extremism släpps in i värmen.”

Stefan Löfven, som känner Biden från hans tid som vicepresident under Obama, beskriver honom i uttalandet som rätt person för ämbetet.

”President Biden har flera stora utmaningar framför sig, inte minst vad det gäller pandemin och ekonomin. Den svåra uppgiften att ena ett splittrat USA är något presidenten måste genomföra tillsammans med hela det amerikanska samhället.”

Donald Trump och Melania Trump lämnade Washington DC före ceremonin.
Donald Trump och Melania Trump lämnade Washington DC före ceremonin.
Publisert: