Efter regn och rusk kommer solsken i Uppsala

I dag kan det komma uppemot 10 millimeter regn på en del håll i Uppsala.

Men sen ser det ut att spricka upp.

På lördag kan solentusiaster se fram emot en hel del solglimtar.

I dag kan det vara bra att ha regntåliga kläder, om man ska ge sig ut i Uppsala-trakten. Det ser ut som att det kommer att regna mer eller mindre hela dagen, efter lunch, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Det kan vara lite kraftigare regn under en period här mitt på dagen och det kan komma 3–10 millimeter lokalt. Men det kommer att vara stora lokala skillnader, säger han.

Fredagen ser också ut att bjuda på både friska och hårda vindbyar, så paraply kanske inte är att föredra.

– Det är inte så härligt väder på fredagen, men det ser ut att bli lite skönare väder till på lördag, säger meteorologen.

Bäst solchanser i början av helgen

Då ser det ut att bli lika milt som under fredagen, omkring 3–4 plusgrader mitt på dagen, men betydligt torrare.

– På lördagen finns det chans att se solen. I alla fall under lite kortare stunder. På morgonen så är det troligtvis ganska mycket moln, men de luckras upp successivt under dagen och det blir mer sol i slutet av dagen innan solen går ner.

Men även om det är soligt väder så är det lite småblåsigt. Inte fullt så blåsigt som på fredagen, men tidvis friska vindbyar från sydväst.

Kyligare väder på ingång

När vi går in på söndagen sen så ser det inte lika blåsigt ut. Då väntas svaga till måttliga vindar och lägre temperaturer, mellan 0–5 minusgrader. Ett lågtryck rör sig också upp längs Östersjön natten mot söndag vilket gör att snöbyar drar in över Uppsala län. Lokalt kan det falla 5 centimeter snö.

– Man märker på söndag att det kommer bli kallare och det mer vinterlika vädret håller i sig sen till nästa vecka. Då slår det om till nordliga vindar, vilket gör att kallare luft hittar ner. Det kommer kunna vara flera dagar med 5–10 minusgrader mitt på dagen och ner mot 10–15 minusgrader någon eller ett par nätter.

Några snöbyar lär också dra in under mitten på veckan, och även under helgen då det ser ut att bli lite mildare, men fortsatt minusgrader.

– Och man ska nog inte hoppas på några långa solstunder. När det är nordliga vindar så brukar det dra ner ganska mycket moln. Men det kan vara någon enstaka dag, på måndag eller tisdag, då det blir solglimtar, säger Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE