Ingen fransk ursäkt för övergrepp i Algeriet

Av:  TT

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron har gått längre än någon av sina företrädare i att erkänna brott begångna under landets tid som kolonialvälde.

Men någon officiell ursäkt för de övergrepp som begicks under den franska ockupationen eller under den åtta år långa Algerietrevolten, som ledde fram till det nordafrikanska landets självständighet, är inte att vänta från Paris, enligt Élyséepalatset. Macron ska dock på andra sätt högtidlighålla sextioårsminnet av slutet på kriget 1962 nästa år, meddelar presidentkansliet enligt nyhetsbyrån AFP.

Relationerna mellan Paris och Alger är fortfarande ansträngda till följd av de övergrepp som begicks av båda sidor i kriget 1954-1962.

Inför presidentvalet 2017 reste den dåvarande kandidaten Emmanuel Macron till Algeriet, och sade i en intervju med algerisk tv att kolonialväldet utgjort ett brott mot mänskligheten och ett "verkligt barbari". Uttalandet möttes av stark kritik från såväl extremhögern som den konventionella högern, däribland från nationalförsamlingsledamoten Gérald Darmanin, som ansåg att Macrons uttalande var skamligt. Darmanin är i dag Frankrikes inrikesminister.

Publisert: