Coronapandemin

Anders Tegnell varnar för ny peak: ”Finns potential”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Statsepidemiologen varnar för att smittspridningen kan ta fart framöver, och utvecklas till en tredje våg.

Det baseras på en ny graf över hur säsongsinfluensa brukar spridas.

– Vi har en väldigt viktig period framför oss nu, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

På tisdagen rapporterades 268 nya dödsfall. Totalt har 10 591 covid-19-smittade personer dött i Sverige.

Varken julhelgen eller skidåkning i fjällen ser ut att ha orsakat ökad smittspridning. Men statsepidemiolog Anders Tegnell sa på pressträffen att Folkhälsomyndigheten ”tyvärr inte ser någon minskande effekt”.

”En period då vi måste hjälpas åt”

Folkhälsomyndigheten presenterade i dag en graf över hur säsongsinfluensan slagit under de fem senaste åren.

Den visar att influensafallen brukar ligga stabilt över julhelgen, för att sedan ta fart i januari. Ofta med toppar i februari eller mars, enligt grafen som visades upp.

– Covid-19 har ju följt influensamönstret spridningsmässigt på många sätt, därför tycker vi det är relevant att visa detta. För att just visa att det här verkligen är en period då vi måste hjälpas åt att hålla emot, säger Anders Tegnell efteråt till Aftonbladet.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Tror du att vi kommer se en liknande skjuts i smittspridningen av covid-19?

– Ja vi vet ju inte, det är inte exakt likhet mellan covid-19 och influensa, och dessutom har vi väldigt mycket mer åtgärder på plats för att förhindra en smittspridning. Det kan vi se bland annat på att influensan ju faktiskt inte sprider sig alls just nu. Det här är mer en signal om att det fortfarande är väldigt viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar för att försöka träffa så få människor som möjligt, och hålla oss hemma så mycket som det går.

Skulle en sådan peak innebära en tredje våg, i så fall?

– Ja, som jag visar på en annan graf är det några länder i Europa som faktiskt varit nere på ganska låga spridningsnivåer, som har gått upp igen. Det är någonting som möjligen kan kallas en tredje våg. 

Så det skulle kunna ske i Sverige också?

– Det finns absolut en potential för det. Vi har fortfarande en stor smittspridning i botten, vi är under en säsong då det här viruset uppenbarligen sprids väldigt lätt. Vi har en väldigt viktig period framför oss nu, att hålla emot.

Denna säsong ligger antalet influensafall nere på nollstrecket, vilket statsepidemiologen benämnde som ”unikt” och ett tecken på att vi i samhället är duktiga på att hålla avstånd.

I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att 147 000 personer i Sverige vaccinerats mot covid-19, fram till den 17 januari. I förra veckan rapporterades att Pfizer dragit ned på leveranserna till EU och därmed Sverige.

Intensivvårdsavdelningen, Östra sjukhuset i Göteborg.

Tegnell: Inte otänkbart med Europa-resor i sommar

Aftonbladet frågade om Anders Tegnell tror att vaccinsamordnaren Richard Bergströms prognos kommer att hålla – att alla vuxna i Sverige kommer att erbjudas vaccination före midsommar.

– Det hänger ju helt och hållet på hur framförallt Astra Zeneca, som är den leverantör som lovat störst volymer, att de verkligen godkänns i tid och kan leverera så mycket som de sagt hittills. Då kan det säkert fortfarande gå. De här små förändringarna som har skett hittills, som ändå är relativt små i den totala volymen vi förväntar oss under första halvåret, tror jag inte kommer behöva påverka så mycket. Men det här kräver ju verkligen att alla kan leverera enligt de prognoser som finns.

Hur rimligt är det att tro att man kan resa utomlands i sommar?

– Ja det hänger inte så mycket på smittspridningen och är egentligen därför inte så mycket på vårt, eller mitt, bord. Utan det handlar väldigt mycket om hur olika länder kommer att ställa sig till det här, vilka krav de kommer ställa. Det är väl inte alls otänkbart att man i viss utsträckning kan resa åtminstone inom Europa till sommaren. Men det kommer säkert vara med restriktioner, krav på provtagning, kanske till och med krav på vaccination och så vidare. Så det kommer inte vara lätt, säger Anders Tegnell.

PODD London under nya nedstängningen

Aftonbladet Daily med korrespondent Frida Fagerlund i Storbritannien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om Tegnells tv-rättelse: Missförstånd?

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Astra Zeneca

Pfizer

Richard Bergström

Folkhälsomyndigheten