Coronapandemin

Vaccinexperten: Då kan viruset vara under kontroll

Av: 

Linus Lindgren

Jessica Johansson

NYHETER

Grundaren av Biontech, Ugur Sahin, tror att vaccinet kommer leda till att flera länder kommer kunna öppna upp efter sommaren.

Ett av de länderna kan bli Sverige enligt virologen Niklas Arnberg.

– Med stor sannolikhet kommer vi att ha betydligt mindre smitta i sommar tack vare väder, klimat och immunitet via vaccin eller genomgången infektion, skriver han i ett mejl.

Coronapandemin har pågått i över ett år vid det här laget. Men nu hävdar den tyske immunologen Ugur Sahin att den stora faran kan vara över efter sommaren.

Han och hans fru har tillsammans grundat Biontech som är företaget bakom Pfizers coronavaccin som just nu används världen över.

”Kommer ses som bakgrundbrus”

Trots stora leveransproblem är Sahin mycket optimistisk inför framtiden när han pratar med den tyska tidningen Welt am Sonntag som Reuters refererar till.

– Flera europeiska länder och USA kommer sannolikt inte att behöva stänga sina samhällen igen när sommaren är slut, säger han.

Grundaren av Biontech, Ugur Sahin, tillsammans med frun Ozlem Tureci.

Men det innebär inte att viruset försvinner men enligt Sahin kommer den stora faran vara över då.

–Det kommer att bli nya utbrott, men de kommer mest att ses som bakgrundsbrus. Det kommer att bli mutationer, men de skrämmer inte oss, säger han.

Då kan Sverige öppna

Niklas Arnberg, proffessor i virologi vid Umeå universitet, är hoppfull över att Sverige kan vara i en sådan situation som Sahin beskriver i sommar.

– Med stor sannolikhet kommer vi att ha betydligt mindre smitta i sommar tack vare väder, klimat och immunitet via vaccin eller genomgången infektion. Då bör vi kunna öppna upp en hel del. Sedan får vi se hur bra vaccinerna fungerar mot nya varianter. Vi får titta på Israel till exempel som kommit längst med vaccineringen, skriver han i ett mejl.

Han skriver också att det skulle räcka med att omkring 60 till 80 procent av den svenska befolkningen vaccineras för att vi nästan ska kunna återgå till ett liv som påminner om det innan pandemin.

– Som läget ser ut just nu så finns ändå gott hopp om att alla som vill bli vaccinerade kan bli det innan sommaren är över. Givet att smittläget ändå kommer gå ner under sommaren så spelar det nog inte jättestor roll om alla som vill bli vaccinerade har blivit det i juni, eller i september, eftersom vi ändå kommer att ha en låg smittnivå under sommaren, skriver han

70 procent vaccinerade i september

Sedan vaccinen godkändes har leveransproblemen varit vanligare än vad man hade kunnat hoppats på. Men problemen är bara temporära enligt Ugur Sahin och han tror att omkring 70 procent av befolkningen i Tyskland kommer kunna vara vaccinerade innan september är slut.

När en så pass stor del av befolkningen är vaccinerad hävdar Sahin att situationen troligtvis kommer vara mer hanterbar och att nya mutationer då inte kommer ”sprida skräck i samhället”.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Läkemedel & medicinteknik

Coronaviruset

Biontech