Postnummer viktig faktor för de som blir svårt sjuka i covid-19

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler personer som bor i socioekonomiskt utsatta områden läggs in på sjukhus med svåra coronasymtom jämfört med boende i mer välbärgade områden.

Där är man dessutom bättre på att testa sig.

Det visar studier från Uppsala, där coronasmittan just nu ökar kraftigt.

Studien har använt två kartor. En som visar var flest människor som testar sig bor och en som visar var de bor som blivit så sjuka i covid-19 att de blivit inlagda på sjukhus.

– När vi lägger kartorna på varandra och jämför dem kommer helt olika bilder fram, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Region Uppsalas nära vård och hälsa.

– I socioekonomiskt utsatta områden är det betydligt fler som varit inlagda på sjukhus och betydligt fler som testat sig i områden med bättre socioekonomisk status. Det är ganska grova skillnader.

Nu ska flera åtgärder tas för att ändra på detta.

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.
Foto: Region Uppsala
Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa.

Möten med nyckelpersoner

En provtagningsstation är redan på plats i Bålsta och redan nästa vecka hoppas regionen kunna öppna en station i Gottsunda. En station ska dessutom vara mobil och snabbt kunna installeras i områden där inte tillräckligt många testar sig.

Att fler blir svårt sjuka i samma områden där färre testar sig tror Fredrik Settergren helt beror på att fler sårbara personer riskerar att utsättas för smittan.

– Man kanske också bor trängre, inte har arbeten som det går att jobba hemifrån med utan man måste röra sig i samhället mer, eller i vissa fall inte kan ta till sig informationen och provta sig. Då har vi inte samma chans till smittspårning.

Förutom strategiskt placerade provtagningsstationer ska Region Uppsala även ha en serie möten med nyckelpersoner i områdena som kan hjälpa till att sprida informationen.

Uppsala har gått in i en andra fas av smittspridningen. Efter en sommar med så få coronapatienter att vårdpersonal kunde lånas ut till Norge har antalet nya fall den senaste tiden ökat drastiskt.

Att jämföra coronavirusets effekter med postnummer tror Fredrik Settergren är unikt för regionen.

– Vi har jobbat med att nå ut med information så mycket vi kan, men i dessa områden har vi uppenbarligen inte gjort tillräckligt mycket, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE