Problem med trygghetslarm i många kommuner

Av: TT

Publicerad:
Minst 47 kommuner drabbades av störningar med trygghetslarm i förra veckan. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Minst 47 kommuner drabbades av störningar med trygghetslarm i förra veckan. Arkivbild.

Minst 47 kommuner drabbades i förra veckan av problem med trygghetslarmen, enligt en kartläggning från P4 Örebro.

En person i Luleå larmade i förra veckan hemtjänsten åtta gånger under en och en halv timme. När larmet nådde nattpatrullen fem timmar senare var personen död.

P4 Örebro har gått igenom avvikelserapporter och kunnat slå fast att minst 47 kommuner drabbades av störningar med trygghetslarmen under samma vecka.

Problemen började efter att leverantören Tunstall uppdaterat sin larmplattform. Uppdateringen skapade stor belastning hos leverantörens operatörer med långa svarstider som följd, vilket ledde till att många i behov av hjälp fick vänta i timmar på assistans. Enligt företaget är problemen nu lösta.

Flera av de drabbade kommunerna har valt att anmäla problemen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Några kommuner överväger även att byta leverantör för trygghetslarm.

– Det här är så pass omfattande att det är klart att det skadar vårt förtroende för leverantören. Vi kommer att ha diskussioner om vi ska byta leverantör, säger Camilla Andersson Larsson, enhetschef för hemtjänsten i Ljusnarsbergs kommun, till P4 Örebro.

Publicerad: