Hyllad debattör attackerade judar under pseudonym

Hamid Zafars försvar: ”Jag var ung och sökande”

Han har utsetts till Årets svensk, är medlem i Moderaternas integrationskommission och tävlar i höstens På spåret.

Men i flera års tid har den hyllade debattören under pseudonym hånat judar och homosexuella på nätet, avslöjar Dagens Nyheter.

Nu petas Hamid Zafar från alla uppdrag.

”Han har använt sin egen erfarenhet för att förstå och försöka lösa de problem som uppstått till följd av stora invandringsströmmar, bristande integration och en långtgående segregation”. Så löd motiveringen när Hamid Zafar, rektor för en skola i Biskopsgården i Göteborg, kammade hem titeln Årets svensk år 2018.

Ett år senare sommarpratade Zafar i P1 och tog plats som oberoende expert i Moderaternas integrationskommission. Han är i dag även barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

Nu avslöjar DN att Hamid Zafar under pseudonym uttryckt sig grovt nedsättande om såväl judar som hbtq-personer i flera års tid på nätet.

På ett av Zafars Twitterkonton flyger ord som ”Zionist donkey” och ”Zionist dog”. I en diskussion med den före detta riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) om huruvida dådet på Utöya utfördes av en högerextrem bloggare, skriver Zafar till Ekeroth: ”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?”.

Zafar har under olika pseudonymer även drivit egen blogg med hetsande inlägg mot judar och homosexuella.

Han har under pseudonym bland annat fördömt ”HBTQ-träsket” och ”sodomi”, som han menar genomsyrar den svenska kyrkan. Själv har han tidigare varit lärare i religionskunskap.

”Var sökande”

När Hamid Zafar kommenterar inläggen, som skrivits under perioden 2011-2015 då Zafar var rektor, försvarar han sig med att han var ung, sökande och frustrerad.

Han var då 28–33 år gammal.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger Zafar till DN.

Han säger att fler än man tror har ”den här typen av åsikter” men inte ger uttryck för dem.

– Den som är fri från synd är välkommen att kasta den första stenen, säger Zafar till DN.

Zafar är aktuell som deltagare i höstens säsong av tv-programmet ”På spåret”. Efter avslöjandet meddelar dock SVT att avsnitten med Zafar, som redan spelats in, inte kommer att sändas.

Rektor Hamid Zafar har enligt ett avslöjande i Dagens Nyheter hånat judar och homosexuella på internet under pseudonym.
Rektor Hamid Zafar har enligt ett avslöjande i Dagens Nyheter hånat judar och homosexuella på internet under pseudonym.

M-ledaren: ”Kan inte vara kvar”

Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna, uppger att Hamid Zafar också får lämna Moderaternas integrationskommission.

– Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media i dag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Ulf Kristersson (M) kommenterade uppgifterna tidigare i dag i Dagens Industri.

– Om det här stämmer så kan han absolut inte vara kvar i vårt arbete.

Göteborgs-Posten, där Zafar varit kolumnist, bryter också kontraktet. Maria Wiman, som driver en podcast ihop med Zafar på uppdrag av Lärarnas tidning, meddelar på Facebook att podden läggs ned.

Stängs av från chefstjänst

I Mullsjö kommun, där Zafar är barn- och utbildningschef, var beskedet först att han får jobba kvar.

– Vi tycker självklart att det är oerhört allvarligt. Vi tar avstånd från det han skrivit och har pratat med Zafar som själv också tar avstånd. Vi har aldrig sett detta lysa igenom i arbetet som han gjort här, han har gjort ett jättebra jobb, sa kommunalråd Linda Danielson (S) tidigare under dagen.

Senare meddelar kommunen att man fattat ett nytt beslut.

– Under dagen har vi fått en mer samlad och tydlig bild av läget. Efter en helhetsbedömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg än att vi går skilda vägar, säger kommundirektören Lennie Johansson.

Hamid Zafar när han blev Årets svensk 2018.
Hamid Zafar när han blev Årets svensk 2018.
Publisert:

LÄS VIDARE