Emilia, 20, från Tollarp hittad död

Emilias misstänkte mördare avbröt rättegång tre gånger

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Idag hölls den första rättegångsdagen där en 21-åringen åtalas för att ha mördat 20-åriga Emilia Lundberg.

Vid tre tillfällen avbröt den åtalade rättegången i Kristianstads tingsrätt. Mannens advokat menar att han har koncentrationssvårigheter.

Den 3 december 2019 hittar polisen Emilia Lundbergs döda kropp i Vramsån, Tollarp. Hon har tillfogats ett stort antal skador mot huvud, hals och kropp. Den rättsmedicinska undersökningen fastställer att det rör sig om mord.

Kort efter grips hennes barndomsvän, en 21-årig man, som misstänkt för mordet. Flera vittnen har pekat ut att han rört sig vid mordplatsen samma dag som Emilia försvann.

I dag inleddes rättegången mot mannen i Kristianstads tingsrätt. Inför den trängdes ett stort antal personer utanför rättssalen, vänner och anhöriga både till Emilia och den misstänkte. Vakter fick meddela att alla inte skulle få plats i rättssalen.

Emilia Lundberg, 20, mördades i november 2019.

21-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna. Hans försvarsadvokat Melka Kjellberg menar att det rör sig om indicier och att det inte finns något som binder honom vid det våld som utövats mot Emilia.

Åklagaren Kristina Amilon inledde med en sakframställan mot 21-åringen.

– Jag yrkar att XX ska dömas för mord. Han har den 22 november vid Vramsån uppsåtligen berövat Emilia Lundberg livet genom att upprepade gånger skära och hugga henne, inledde Kristina Amilon sitt yrkande.

Den misstänkte 21-åringen satt stilla på sin plats när anklagelserna lästes upp. Han var kortklippt och klädd i en prydlig grå skjorta med vita knappar.

Under förmiddagen följde den misstänkte uppmärksamt åklagarens framställan och bläddrade i en del av förundersökningen som fanns på bordet framför honom.

Misstänkt krävde en paus

Strax före klockan 10 påkallade försvararen rättens uppmärksamhet. Den misstänkte behövde en paus, förklarade hon.

Det blev ingen omedelbar paus. Åklagaren tilläts slutföra den del hon höll på med sedan bröt rätten för 15 minuters paus.

Åklagaren Kristina Amilon lade sedan stor möda på att redovisa den hemliga telefonavlyssning som skett av den misstänktes och Emilias mobiler samt deras gps-positioneringar.

Sista livstecknet

Hon berättade att Emilia Lundbergs mobil hittades i Vramsån och att polisens tekniska undersökning visar att den sista positioneringen sker klockan 12.31 vid Vramsån. Polisen menar att Emilia har dödats strax före eller efter den tiden.

– Jag vill påstå att då dör både telefonen och Emilia, sa Kristina Amilon.

När rätten bröt för lunch vid 12-tiden hade åklagaren ännu inte lagt fram något tydligt motiv till mordet. Men hon hade snuddat vid ett möjligt delmotiv, en skuld om 2 000 kronor, pengar som Emilia skulle ha varit skyldig 21-åringen.

Under eftermiddagen presenterade åklagaren flera bevis mot den åtalade. På brottsplatsen vid Vramsån hade Fikk, Frivilliga vid kris och katastrofer, hittat Emilias Louis Vuitton-väska, en gympapåse och en petflaska. På petflaskan fanns både Emilias och den misstänktes dna.

Anhöriga berörda

Åklagaren visade sedan bilder på de kläder som Emilia bar när hon hittades. Hennes jacka hade 15 hål i ryggen. Vilket indikerar att Emilia kan ha blivit huggen i ryggen. Jackan hade även flera hål – bland annat ett stort i höjd med bröstet. Även de två luvtröjor som Emilia hade under jackan hade samma typ av skador.

Flera anhöriga till Emilia blev mycket berörda när bilderna på de skadade kläder visades.

Åklagaren berättade sedan att kriminalsöks hundar använts för att hitta Emilia. Den 30 november markerade en hund på platsen där Emilias väska hittats och ut mot vattnet. Dagen efter kallades en ytterligare hund in.

– Den markerade på samma plats och markerade i vattnet genom att simma ut, säger Kristina Amilon.

Åhörare drog efter andan

Polisen hittade även Emilias peruk hemma hos den misstänkte. Peruken var blöt, inlindad i en handuk och nedstoppad i en plastpåse.

På peruken fanns växtdelar. Den expert polisen anlitade fastslog att växterna var av samma typ som återfinns vid området kring Vramsån.

I peruken satt en gul gummisnodd, liknande den Emilia hade när hon tog sin sista selfie. När åklagaren visade bilden på peruken med gummisnodden drog flera åhörare i rättssalen efter andan.

– Jag påstår att det är samma peruk, sa åklagare Kristina Amilon.

Bröt rättgång igen

Bilderna på peruken tycks ha blivit för mycket även för den misstänkte. Hans försvarare krävde plötsligt en akut paus för sin klient. Domaren lät dock åklagaren slutföra delen och bröt sedan för paus.

Den misstänkte ville ha ytterligare paus under eftermiddagen. Totalt bröts rättegången vid tre tillfällen på den misstänkts begäran. Efter förhandlingen kommenterade Melka Kjellberg avbrotten.

– Han lider av koncentrationsvårigheter. Men jag tyckte inte det var något problem. Det blev ju ungefär när det var dags för paus, sa Melka Kjellberg, advokat.

Aftonbladet finns på plats och rapporterar från rättegången under fredagen.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Den misstänkte anländer i bil till Kristianstads tingsrätt.
Publisert:

LÄS VIDARE

Vännen Daniella: ”Den misstänkte var hos Emilia på natten”

ÄMNEN I ARTIKELN

Emilia, 20, från Tollarp hittad död

Mord

Tollarp

Brott