Efter Attendos bonusmiljoner – ministern vill se ny lag

Åsa Lindhagen: Uppseendeväckande

Miljonbonusar betalades ut till Attendos högsta chefer samtidigt som vårdjätten fick coronastöd av skattebetalarna.

Nu reagerar flera partier på Aftonbladets avslöjande.

Socialminister Lena Hallengren (S) kräver att Attendo lägger korten på bordet och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) vill se en ändrad lagstiftning.

– Det är uppseendeväckande och jag förstår att det sticker i ögonen, säger Lindhagen.

Den privata vårdjätten Attendos högsta ledning fick förra året en nästan dubbelt så hög bonus jämfört med året innan.

Totalt delade de på 4,8 miljoner kronor för 2020.

Vd Martin Tivéus totala ersättning ökade med 16 procent under tidsperioden och landade på 12,9 miljoner kronor.

Samtidigt har företaget fått 120 miljoner kronor i coronastöd från svenska skattebetalare och 10 miljoner kronor från Finland.

Aftonbladets granskning väckte enormt starka reaktioner – och V-ledaren Nooshi Dadgostar ville ändra regelverket och dra tillbaka Attendos tillstånd att få verka inom äldrevården.

Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterar att Attendo måste lägga ”korten på borden och berätta vad som hänt”:

”Både hur man arbetat under pandemin, vilka stöd man tagit emot och hur man valt att använda dem. Välfärdsföretagande ställer högre krav än annat företagande eftersom det handlar om att ta emot skattemedel för att utföra tjänster som är avgörande för medborgarnas liv och hälsa”, skriver hon på Facebook.

Även finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) är kritisk:

– Jag skulle vilja se att vi har en lagstiftning som ser annorlunda ut där eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten. Det är något som det inte finns en politisk majoritet för i dag.

Åsa Lindhagen (MP) vill se en ny lagstiftning.
Åsa Lindhagen (MP) vill se en ny lagstiftning.

”Sticker i ögonen”

Coronastödet som Attendo tagit del av är till för att täcka direkta merkostnader.

Men enligt Lindhagen är frågan inte exklusiv för pandemin.

– I vanliga fall, när vi inte har en coronakris, så tar man emot skattemedel för att driva en verksamhet på ett förhoppningsvis så bra sätt som möjligt. Också då tas det ju ut bonusar och man kan se företag som går med stora vinster. Det här är en större fråga.

Hon fortsätter:

– Jag förstår att människor reagerar och att det sticker i ögonen därför att pengarna ska gå till det de är till för.

SD vill inte se bonusar

Aftonbladet har frågat riksdagspartierna om det är rätt att företag som fått coronastöd samtidigt betalar ut miljonbonusar till ledningen.

  • “Nej. Vår åsikt är att vare sig bonusar eller vinstutdelning är kompatibelt med att uppbära stöd från det offentliga i andra fall än i små företag där ägaren eller ägarna är normalt sysselsatta i det egna bolaget och uppbär en kombination av inkomst av tjänst, respektive inkomst av kapital”, skriver Oscar Sjöstedt, ekonomisk- politisk talesperson (SD), i en kommentar.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk- politisk talesperson (SD).
Oscar Sjöstedt, ekonomisk- politisk talesperson (SD).

”Djupt olämpigt”

  • Även KD svarar nej:

“Stöden syftar till att värna företag och jobb, inte att betala ut stora bonusar till chefer. Det finns regler för hur bonusar ska hanteras och beslut om bonusar till ledningen ska inte ske samtidigt som stöd uppbärs. Hur detta har fungerat behöver utvärderas och skärpningar kan bli aktuella”, skriver Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson (KD):

Han fortsätter;

“Och även om företag följt de formella reglerna, där bonusar har beslutats om och betalats ut utanför stödperioden så finns det anledning för stödmottagande företag att fundera på om ett agerande med bonusutbetalningar i nära anslutning till krisstöd är särskilt lämpligt. Om det stärker eller minskar förtroendet, inklusive möjligheterna till krisstöd från skattebetalarna i framtiden”.

  • Även MP och C är negativa till bonusmiljonerna.

“Det är djupt olämpligt att betala ut miljonbonusar samtidigt som man tar emot coronastöd”, skriver C.

  • Likaså V:

”Nej, det är helt fel. Tar man emot stöd i krisen så ska det vara för att man behöver pengarna, inte för att betala ut miljonbonusar till ledningen. Pengarna borde istället ha gått till att ge de äldre bästa möjliga omsorg och skydd i pandemin”, skriver partiet.

  • L svarar inte med ett ja eller nej på frågan:
    ”Syftet med företagsstöden är att stötta företag i svårigheter under krisen och vi har regelverk på plats för det. Det finns inget bonusförbud i lagstiftningen, men det är viktigt att ägarna agerar ansvarsfullt kring detta”, skriver partiet.
  • Aftonbladet har sökt Moderaterna.
     
Publisert:

LÄS VIDARE