Nyheter

Mohamed förlorade familjen – bebisen Omar hittades i raset

Familjen firade Eid när huset sprängdes

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Maha al-Hadidi, 36, och hennes fem barn firade Eid hos hennes bror när huset träffades i en israelisk flygräd.

Omar, fem månader, var den enda som grävdes framlevande ur rasmassorna.

– Förutom Omar förlorade jag hela min familj på ett ögonblick, säger pappan Mohamed al-Hadidi.

De uppblossade striderna mellan Israel och Hamas går nu in på sina andra vecka utan några tecken på att avta. Under fredagen, då Gazabor firade högtiden Eid, genomförde Israel flera flygräder mot det som enligt den israeliska militären var militära mål mot Hamas.

I ett trevåningshus i flyktinglägret al-Shati hade Maha al-Hadadi och hennes bror samlats för den muslimska fastemånaden Ramadans avslut.

Mohamed al-Hadidi och hans son Omar, den enda överlevande i hans familj efter att huset de befann sig i bombades av israelisk militär.

Mohamed al-Hadidi och hans son Omar, den enda överlevande i hans familj efter att huset de befann sig i bombades av israelisk militär.

Foto: ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Mamma Maha, 36, och barnen Suhaib, 14, Yahya, 11, Abd a-Rahman, 8, Osama, 6 och lille Omar, fem månader gammal hade satt på sig sina högtidskläder gått hem till Mahas bror och hans familj för att äta middag och fira tillsammans.

– Min fru hade gått för att hälsa på sin bror och eftersom barnen hade så roligt när de lekte med sina kusiner bad de att få stanna över natten där och hon gick med på det, berättar Mohamed al-Hadidi i The Guardian.

”De varnade inte”

Några timmar senare träffades huset i den israeliska flygräden. Enligt vittnen bombades huset flera gånger tills det bara var rasmassor kvar.

Bara några hundra meter bort var hennes man Mohamed, som inte följt med på firandet.

– Mitt hus är bara 400 meter bort, jag sprang på gatan skrikandes. Byggnaden var helt förstörd, säger han till The Independent.

– Israelerna varnade inte, de ringde dem inte. De skickade inte ens en drönarraket så att de visste att de borde ta sig ut.

Hans fru Maha och de fyra äldsta barnen dog. Men ur rasmassorna, i skyddet av sin mammas famn grävdes lilla Omar, fem månader, upp vid liv.

– Vad har de gjort? Vilka var de ett hot för? Gud tog dem alla och lämnade mig med min fem månaders-bebis, säger Mohamed al-Hadadi till Haaretz.

Berättelserna om människor som förlorar stora delar av sin familj är flera. Riyad Eshkuntana hade flyttat sina döttrar till det rum han trodde skulle vara mest skyddat från en explosion.

Men bara en av hans döttrar, Suzy, 6, överlevde den natten.

Söndagen var den hittills dödligaste dagen i konflikten, som nu går in på sin andra vecka. Utöver det stora antalet döda har bombingarna orsakat stor skada på infrastruktur, vägar, kraftledningar, avlopp och bostäder.

Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK

38 000 människor på flykt

De senaste dagarnas strider beskrivs som de våldsammaste sedan 2014 års krig. Den israeliska militären har genomfört över tusen attacker mot Gaza där dödssiffran nu närmar sig 200. Minst en fjärdedel av de döda är barn.

Många flyr nu sina hem i rädsla för att deras hem ska träffas i flygattackerna. Enligt FN är 38 000 människor på flykt i Gaza. En av dem som bestämt sig för att lämna sitt hem är Fareed Abu Haloup, 62.

– Flygräderna har varit otänkbara. Fredag var en skräcknatt med terror och förstörelse. Vi lyckads precis hinna ut ur huset levande. Inte ens ambulanserna kan komma fram till oss. Vi kan inte vänta på att våra barn ska dö framför våra ögon, säger Fareed Abu Haloup, 62, till The Independent.

– Omfattningen av våldet är massivt. Barnen drabbas värst av upptrappningen. Alla sidor måste ta ett steg tillbaka och stoppa våldet, säger Ted Chaiban, regionchef för Unicef till AP.

Hamas har skickat nära 3000 raketer över israeliska städer, varav omkring 90 procent har stoppats av den så kallade Iron Dome. Tio personer har dött i raketskjutningarna.

”Gömmer sig bakom civila”

Nu pågår ett intensivt diplomatiskt arbete för att få till en vapenvila mellan Hamas och Israel, något som i nuläget dock inte ser ut att vara nära. Så sent som igår försvarade premiärminister Bejnamin Netanyahu Israels attacker mot Gaza och sa att de kommer att pågå tills man uppnått lag och ordning, och att det kommer att ta tid.

Han menar att samtliga mål är mot Hamas och att man gör allt man kan för att undvika civila offer.

– Vi kämpar mot en terrororganisation som siktar in sig på våra civila och gömmer sig bakom sina civila, använder dem som mänskliga sköldar. Vi gör allt vi kan för att slå till mot terroristerna, deras raketer, deras raketgömmor och deras vapen, men vi kan inte låta dem komma undan med det, säger Netanyahu.

Trycket från omvärlden om att få ett stopp på den våldsamma upptrappningen har ökat de senaste dagarna. FN har redan vädjat till parterna om ett stopp på våldet och påven har varnat för en dödsspiral om konflikten fortsätter.

USA:s president Joe Biden har under helgen pratat med både Benjamin Netanyahu och den palestinska ledaren på Västbanken Mahmud Abbas om det allt allvarligare läget i konflikten. Enligt Ap ska han ha stöttat en vapenvila mellan parterna, men än så länge har USA blockat ett uttalande om konflikten från FN:S säkerhetsråd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: