Lagkrav: Hemsidor ska vara handikappanpassade

Av:  Erik Nilsson/TT

Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Arkivbild.
Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Arkivbild.

Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, enligt en ny lag.

Kommuner och myndigheter riskerar att anmälas och i slutändan bötfällas vid brister.

Lagen började gälla på onsdagen och samma dag upprättade Myndigheten för digital förvaltning (Digg) sitt första ärende. En hemsida som skapats på uppdrag av Svenska institutet håller inte måttet ur ett tillgänglighetsperspektiv.

– Vi granskade startsidan och hittade en hel del problematiska saker. Bland annat byts huvudrubriken ut med några sekunders mellanrum. Det blir ju ett jätteproblem för en blind person med skärmläsare, säger Tommy Olsson, specialist i digital inkludering på Digg.

Kan kosta

Myndigheten har ett tillsynsansvar och hoppas endast behöva använda dialog som verktyg för att få kommuner, regioner och myndigheter att förbättra sina webbplatser. Men om de inte skulle lyssna kan Digg agerade hårdare.

– Då kan det bli fråga om ekonomiska sanktioner, men vi hoppas att vi aldrig hamnar där, säger Olsson.

Att tillgängliggöra hemsidor för alla kan låta svårare än vad det egentligen är, enligt specialisten. Ofta går hindren att åtgärda relativt enkelt. Som exempel där bristande tillgänglighet faktiskt inneburit konkreta problem tar Tommy Olsson upp hur personer med synnedsättningar berättat om svårigheter med att boka provtagning för covid-19.

– Det är en demokratifråga. Man ska inte bli utestängd från samhället för att man har dyslexi, nedsatt syn eller rörelsenedsättning som gör det svårt att använda en datormus, säger han.

Utbrett problem

För invånare är det möjligt att tipsa Digg om otillgängliga hemsidor, men myndigheten ska förutsättningslöst också granska 299 webbplatser.

– Problemet är utbrett. Vi räknar med att inte hitta en enda felfri sida, säger Tommy Olsson.

Publisert: