Socialens larm om gripne 16-åringen: ”Springpojke åt kriminella”

En 16-åring misstänks ha skjutit ihjäl en jämnårig pojke i Eskilstuna.

I våras slog socialtjänsten larm om pojkens utveckling, och han omhändertogs enligt LVU.

”Socialnämnden har flertalet uppgifter om att han agerar ’springpojke’ åt flera av de grövsta kriminella i Eskilstuna”, står det i en dom.

Strax före klockan 20 i torsdags kväll hördes smällar i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna.

En pojke, som i söndags skulle ha fyllt 17 år, hittades skjuten på platsen. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Misstänks även för mordförsök

I går greps en 16-årig pojke, skäligen misstänkt för mordet. Senare på söndagskvällen anhölls han.

– I utredningen har vi flera omständigheter som pekar åt den här ungdomens håll, säger Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

Den anhållne pojken är även misstänkt för mordförsök.

– I samband med att 16-åringen blev skjuten och dog så var en annan person med på platsen. Det finns omständigheter som talar för att det skjutits mot honom också.

– Det finns en koppling till det som brukar kallas gängkonstellationer, även om de normalt är ganska löst samordnade, fortsätter utredningschefen Thomas Karlsson.

Poliser vid avspärrningarna på brottsplatsen i Eskilstuna.
Poliser vid avspärrningarna på brottsplatsen i Eskilstuna.

”Springpojke åt de grövsta kriminella”

Den mordmisstänkte 16-åringen blev i mars omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga.

Pojken hade blivit aktuell för socialtjänsten på grund av larm om att han befann sig i sammanhang där det förekom narkotika och vapen. Man ansökte därför om tvångsvård enligt LVU.

”Socialnämnden har flertalet uppgifter om att NN agerar ’springpojke’ åt flera av de grövsta kriminella i Eskilstuna”, står det i en dom från förvaltningsrätten.

Rätten fastställde att pojken skulle omhändertas.

Minnesstund i fredags

Även den mördade 16-åringens liv hade tagit steg i fel riktning, uppger Josef Nsumbu som är pastor i Eskilstuna och känner familjen.

Pastorn hade hand om pojkens konfirmation för ett par år sedan, men hade sett allt mindre av honom på senare tid då pojken blivit placerad på ett HVB-hem.

– Man hörde att han blivit omhändertagen och placerad någonstans, då förstod vi att det måste vara lite problem. Han kunde hälsa på hos sin mamma men vi hade inte direkt haft kontakt på senare tid, säger Josef Nsumbu, pastor i ekumeniska S:t Eskilskyrkan.

Pastor Josef Nsumbu.
Pastor Josef Nsumbu.

En minnesstund anordnades på fredagskvällen i stadsdelen Nyfors. Där träffade pastorn 16-åringens förre fotbollstränare, och många av pojkens vänner.

– Det talas om att han var med i kriminella grupper. Vi hade inte sett det, men det hade kanske polisen. Han kanske hade två sidor. Men när han var yngre, då var han så bra att prata med. Han var inte svår. Han var väldigt lugn och artig, säger Josef Nsumbu.

16-åringens liv tog slut tre dagar före hans planerade födelsedagsfirande.

På nästan exakt samma plats sköts en annan ung man till döds i november 2018.

Cirka fyra timmar senare sköts en 21-årig man till döds vid en skola i Brandkärr, Nyköping. Det är oklart om det finns kopplingar mellan morden.
Cirka fyra timmar senare sköts en 21-årig man till döds vid en skola i Brandkärr, Nyköping. Det är oklart om det finns kopplingar mellan morden.

”Samhället måste vakna”

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) har i Eskilstuna-kuriren efterlyst hjälp från rikspolitikerna för att ”få stopp på skiten” och ”slå sönder de kriminella strukturerna.”

Pastorn och teologen Josef Nsumbo säger att hela samhället måste vakna, och inte lämna problemen åt polis och andra myndigheter att lösa.

– Ett av de ord som jag tycker är så starka i det svenska språket är ”medmänniska”. Jag brukar tolka det så här, att jag är inte en människa utan den andra. Tänk om vi skulle förstå att oavsett vilka problem vi kan ha med varandra, så kan vi lösa det på ett annat sätt om vi känner oss som medmänniskor, säger Josef Nsumbo.

Samma kväll som mordet på 16-åringen i Eskilstuna inträffade även en dödsskjutning i Nyköping. En 21-årig man dödades då vid en skola i Brandkär. Ingen är ännu gripen för det dådet, och polisen vet ännu inte om det finns några kopplingar mellan fallen.

 


PODD Så vill de stoppa grova brottsligheten

Aftonbladet Daily pratar med polisforskaren Johannes Knutsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE