SMHI: ”Kommer att vara besvärligt på vägarna”

Publicerad:

NYHETER

Enligt SMHI är ett riktigt busdygn att vänta med snö, regn och blåst.

Klass 1- och klass-2 varningar för snöfall är utfärdade.

– Vi har snöfallsvarningar utfärdade på många håll. I samband med detta kan det bli snöhalka och besvärligt ute på vägarna, säger Linus Karlsson på SMHI.

Den som hoppats på vår får fortsätta hoppas ett tag till. Först kommer ett riktigt stökigt väderdygn, enligt SMHI.

– Det är ett bakslag som passerar här den närmsta tiden, säger säger SMHI:s meteorolog Linus Karlsson.

Från början hade SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall i nästan hela södra Sverige. Nu har varningen utökats, med en klass 2-varning för Gävleborgs län där upp till 20 cm snö är att vänta – och på vissa håll även mer.

– I samband med detta kommer vindarna att tilltar ju något, att det blir allmänt blåsigt är också att räkna med tidvis, säger Linus Karlsson.

Orsaken är ett lågtryck som passerar över snart sett hela Sverige. Under söndagseftermiddagen befinner sig lågtrycket över södra Sverige. Det kommer sedan att förflytta sig norrut under kvällen och natten.

”Snöhalka”


Under måndagen är det framför allt norra Sverige som berörs av snöfallet, men Värmland och Dalarna får också räkna med snöfall under hela måndagen.

– Vi har snöfallsvarningar utfärdade på många håll. I samband med detta kan det bli snöhalka och besvärligt ute på vägarna, säger Linus Karlsson.

Temperaturerna kommer att pendla runt nollan när nederbördsområdena passerar. SMHI flaggar därför för underkylt regn i Jönköpings län, Sjuhäradsbygden och i norra Västergötland under söndagseftermiddagen och kvällen.

– Man ska vara beredd på att det kommer att vara besvärligt på vägarna, om man ger sig ut här i det närmsta, säger Linus Karlsson.

”Rör sig norrut”

När det värsta har dragit passerat Sverige under natten till tisdag kan det komma efterslängar.

– De mer omfattande nederbördsområdena rör sig vidare norrut. Kollar vi i södra Sverige under tisdagsdygnet är det några byar av blötsnö eller regn som väntar.
Från onsdag och framåt väntas allmänt stabilare väder.

Finns det anledning till optimism efter detta?

– Den kyliga luften kommer fortsatt ligga kvar en bit in på veckan, men det vi ser framåt veckoslutet är att lite mildare luft kan börja trycka in, säger Linus Karlsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN