Livsmedelsverket

Allergiker varnas för att äta insekter

Av: 

TT

Stekta syrsor innehåller massvis med protein – men skaldjurs- och blötdjursallergiker bör hålla sig borta. Arkivbild.
Stekta syrsor innehåller massvis med protein – men skaldjurs- och blötdjursallergiker bör hålla sig borta. Arkivbild.

NYHETER

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Astma- och allergiförbundet uppmanar företag att vara noga med märkningen – för den som är skaldjursallergiker kan insekter vara farliga att äta.

Under en övergångsperiod blir det möjligt att sälja insekter som livsmedel i Sverige, meddelade Livsmedelsverket i veckan. Ansvaret för att maten är korrekt märkt vilar på företagen, och märkningen kan vara livsviktig för allergiker.

– Om man är allergisk mot skaldjur eller blötdjur så kan man korsreagera mot insekter, för de har lite samma proteiner, de liknar varandra, säger Sofia Knaz, dietist och projektledare hos Astma- och allergiförbundet.

– Sedan kan man vara allergisk mot insekter precis som man kan vara mot vad som helst – det kan även tillkomma en allergi.

Hon är noga med att påpeka att förbundet inte motsätter sig introduktionen av insekter som livsmedel på marknaden, men tycker det är viktigt att den som är allergisk har den information som krävs.

– Vi vill så klart stå bakom en grön omställning, vilket insekter är en del av, som ett proteinrikt köttsubstitut som inte har samma negativa klimatpåverkan, säger Sofia Knaz.

Än är inte sambandet mellan skaldjursallergi och insekter helt klarlagt, men eftersom det bevisligen finns en risk för korsallergi uppmanas den med sådana allergier helt avstå från att äta insekter.

Det räcker då inte med rätt märkning – det krävs också att skaldjurs- och blötdjursallergiker känner till riskerna. Inom Astma- och allergiförbundet finns en oro för att den kunskapen kan saknas.

– Där tror jag att vi får jobba med att öka kunskapen om allergisjukdomar i samhället – det är mycket som korsreagerar, säger Sofia Knaz.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedelsverket