Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Polischefen: Mordet på polisen kan ha varit ett misstag

Av: 

Linda Hjertén

Victor Stenquist

NYHETER

Den 33-årige polismannen kan ha skjutits av misstag.

Enligt polisområdeschefen Erik Nord liknar tillvägagångssättet det som brukar användas av kriminella nätverk – mot kriminella nätverk.

– Jag skulle tro att det snarare är så än ett angrepp riktat mot polisen, säger han.

På polishus landet över flaggar man idag på halv stång för att hedra den 33-årige nyblivne polisen som sköts till döds.

Polisområdeschefen Erik Nord beskriver en tomhet.

– Jag har varit med om att poliser omkommit i tjänst tidigare och jag känner igen känslan av ”åh herregud, hur kan det här ha hänt?” En sorg över att en av våra poliser dödats när han gjorde sitt jobb. Men det finns samtidigt en beslutsamhet att vi ska klara upp det här. Ett uppklarande har en läkande effekt, säger han.

Den 33-årige polismannen och en kollega befann sig i det utsatta området Biskopsgården på onsdagskvällen med anledning av att det pyrt i området efter att flera tunga kriminella frihetsberövats.

– De var där just för att det pågår konflikter i området mellan kriminella nätverk, säger Erik Nord.

33-åringen stod och pratade med några från området när skottlossningen inträffade.

Klas Johansson, regionpolischef i väst, och Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg.

Tyder på uppgörelse

Vittnen har talat om ett flertal skott varav ett träffade polisen som dog på platsen. Men mycket tyder på att polismannen inte var måltavlan.

– Om man tittar på platsen, tidpunkten och tillvägagångssättet så bär detta på många sätt signaturen av en uppgörelse mellan kriminella nätverk. Den här skjutningen ser mycket ut som de vi haft tidigare. Mot bakgrund av det så tyder mycket på att det handlar om det snarare än ett angrepp mot polisen, säger Erik Nord.

Den 33-årige polismannen och hans kollega färdades på moped. Han hade en hjälm på sig och det var mörkt ute. Erik Nord menar att skytten eller skyttarna kan ha misstagit honom för en annan.

Polisens tekniker arbetade på platsen under torsdagen.
Polis med polishund i Bikopsgården.

De personer han stod och pratade med vid tiden för skjutningen, är de del av ett nätverk?

– De pratade ju under kvällen med folk som har betydelse där ute, men hur de individerna har kopplingar till nätverk eller inte vill jag inte uttala mig om.

I området finns kameraövervakning, och Erik Nord hoppas nu att hela eller delar av händelseförloppet kan ha fångats på bild.

– Vi har ju kameror där, och det har man suttit och gått igenom under dagen. Arbetat kan mycket väl vara klart, men ännu har vi inga nya uppgifter att gå ut med.

Jobbat på Hisingen ett år

Enligt Erik Nord hade 33-åringen blivit färdig polisassisten förra året och jobbat på Hisingen sedan dess, efter att ha haft aspirantutbildning på annan plats.

Gängkriget i Biskopsgården har beskrivits som ett av de längsta och blodigaste i Sverige. Det handlar framförallt om två nätverk, det södra och det norra, som strider om makt, mark och narkotikahandel.

Runt 175 yrkeskriminella tros verka där på en relativt liten yta. Skottlossningar är vanliga. Senast i juni sköts en man i benet. En av de mest kända skjutningarna i området var den 2015 på Vår krog & bar där flera personer skadades och två personer dog när gärningsmän öppnade eld.

Boende i Biskopsgården lämnar blommor till poliserna som spärrat av avfarten till området.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Polis skjuten till döds i Biskopsgården

LÄS VIDARE

Polis död efter skottlossning i Göteborg

ÄMNEN I ARTIKELN

Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Kriminella nätverk

Biskopsgården