Biden ställer krav på Saudiarabien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA vidtar inte några direkta åtgärder mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, trots att han pekats ut som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Källor uppger för The New York Times att det diplomatiska priset skulle bli för högt.

Enligt tidningens källor diskuterade president Joe Biden och hans stab i flera veckors tid hur man skulle agera kring den saudiske kronprinsen och de facto-ledaren. Till slut landade Biden i att släppa kronprinsen, men rikta sanktioner mot en lång rad andra saudiska medborgare.

Joe Biden försökte också i sitt samtal med Saudiarabiens kung Salman göra det tydligt att det inte är okej att döda politiska motståndare. I en tv-intervju säger presidenten att han sade till kungen att Saudiarabien måste hantera övergrepp mot mänskliga rättigheter, om samarbetet med USA ska fortsätta.

– Jag gjorde det tydligt för honom att reglerna förändras och att vi kommer att meddela betydande förändringar i dag och på måndag, säger Biden till det spanskspråkiga tv-nätverket Univision.

FN-utredaren Agnes Callamard. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
FN-utredaren Agnes Callamard. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman vid en prisutdelning häromdagen.

Saudiarabien tillbakavisar

Förändringen i relationen mellan USA och dess allierade Saudiarabien kommer sedan delar av en tidigare amerikansk hemligstämplad rapport offentliggjorts, som pekar ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (MBS) som den som personligen godkände mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

"Kungadömet Saudiarabiens regering tillbakavisar fullständigt rapportens negativa, falska och oacceptabla analys", skriver det saudiska utrikesdepartementet i ett uttalande efter offentliggörandet enligt nyhetsbyrån AFP.

Bahrain ställer sig på Saudiarabiens sida, och avvisar "allt som kan komma att undergräva Saudiarabiens suveränitet," enligt statliga nyhetsbyrån BNA.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.

Expert kritisk

FN:s människorättsexpert Agnes Callamard anser att USA bör gå i bräschen för att säkerställa att de som låg bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ställs inför ansvar.

Hon skriver i ett Facebookinlägg att USA bör införa sanktioner mot saudiske kronprinsen, riktade mot hans tillgångar och internationella åtaganden.

Callamard lade 2019 fram en utredning om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som också kom fram till slutsatsen att MBS åtminstone vetat om att mordet skulle begås.

Andra, som tidigare Mellanösterförhandlaren Dennis Ross, tycker att Biden agerar rätt. Han anser att USA behöver Saudiarabien för att hantera Iran, i konkurrensen med Kina.

– Om du inför sanktioner mot kronprinsen direkt så skapar du i princip en fientlig relation, och du tvingar dem att bevisa att det är ett högt pris för det som USA måste betala, säger han enligt The New York Times.

Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN
Jamal Khashoggi.
Publicerad:

LÄS VIDARE