Land efter land stoppar vaccinering efter ”symtomlarm”

Sverige stoppar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter larm om misstänkta biverkningar.

I nuläget utreds sju dödsfall runtom i Europa.

Alla danskar som fått vaccinet de senaste 14 dagarna har fått brev från landets läkemedelsverk.

Redan den 11 mars stoppades Astra-vaccinet i Danmark efter larm om flera fall av blodproppar hos dem som vaccinerats. I förra veckan framkom också att en 60-årig kvinna dött av en blodpropp och drabbades av mycket ovanliga symtom, skriver danska DR.

Danska läkemedelsverket skickade i går ut ett brev till alla danskar som fått vaccinet de senaste 14 dagarna där de går ut med vilka symtom de vaccinerade ska vara uppmärksamma på:

  • Kraftig huvudvärk.
  • Kraftig magsmärta
  • Att ett ben blir kallt.
  • Att man plötsligt och oväntat drabbas av smärta i någon del av kroppen.
  • Svårt att andas.
  • Förlamning i ena sidan av kroppen.

Efter Danmark har en rad länder följt efter och satt Astras covidvaccin på paus.

Astra Zenecas vaccin.
Astra Zenecas vaccin.

Sjukvårdsanställd död i Norge

Under måndagen rapporterades det om att en kvinna i Norge dött efter att ha lagts in på sjukhus med ovanliga blodproppssymtom, skriver VG. Kvinnan som arbetade inom vården hade vaccinerats med Astra Zeneca och norska läkemedelsverket hade även de stoppat användningen den 11 mars i avvaktan på utredningen av larm om eventuella allvarliga biverkningar.

I Norge rapporterades i helgen att totalt tre personer drabbats av liknande symtom efter vaccinering. Island gjorde som Norge och Danmark och stoppade vaccinet i förra veckan i väntan på en utredning av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Nederländerna rapporterar ett tiotal fall av blodproppar efter vaccinering som ska utredas för samband. Även där är vaccinet stoppat tills vidare.

Astra Zenecas vaccin pausas i flera länder efter dödsfall.
Astra Zenecas vaccin pausas i flera länder efter dödsfall.

Flera stoppade under måndagen

Under dagen i går var det också fler länder som stoppad vaccinet – Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien.

Sju personer har drabbats av blodproppar i hjärnan i Tyskland och tre av dem har dött. Det är en del i den utredning som pågår och som fått Tyskland att trycka ner bromsen.

Hälsominister Jens Spahn säger dock också att stoppet är en ”ren försiktighetsåtgärd”.

Från Italien rapporteras också ett dödsfall relaterat till blodproppar efter vaccinering. Spanien har infört en två veckor lång paus och Frankrikes president Emanuel Macron uppgav i går att de väntar in EMA:s besked innan de börjar använda Astra-vaccinet igen.

Även i Bulgarien har en person dött vilket lett till att Astras Zenecas vaccin stoppats även där. Också Lettland, Demokratiska republiken Kongo och Indonesien har pausat vaccineringen med Astra Zeneca, skriver DR.

Inga fall i Sverige

Rumänien har stoppat en särskild laddning av Astras vaccin men inte infört något generellt stopp. Venezuela beslutade i natt, svensk tid, att inte börja använda vaccinet i nuläget.

Under tisdagsmorgonen kom beskedet att de senaste larmen om de ovanlig symtomen också får Sverige att pausa vaccineringen med Astras vaccin. Läkemedelsverket skriver att de biverkningar som utreds ”innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer.”

I Sverige finns inga sådana fall rapporterade i nuläget, enligt Läkemedelsverket.

Publisert:

LÄS VIDARE