Stormningen av kongressen i USA

Mätning: Majoritet av amerikanerna vill avsätta Trump

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Över hälften av amerikanerna vill att Donald Trump avsätts, visar en undersökning från Ipsos.

Två tredjedelar anser att han bär skuld för upploppen i Washington.

Samtidigt kräver demokraterna besked från FBI om terroråtal.

Den 20 januari svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Allt fler vill att den 45:e tvingas bort innan dess.

I en opinionsundersökning från ABC News/Ipsos tycker 56 procent av USA:s befolkning att Donald Trump bör avlägsnas från sin post. I princip alla tillfrågade demokrater (94 procent) tycker det, men bara 13 procent av republikanerna.

Undersökningen visar också att 67 procent anser att presidenten, till stor eller ganska stor del, bär ansvar för upploppen i Washington. Fem personer, varav en polis, dog i samband med oroligheterna. Mätningen gjordes under helgen och publicerades i dag.

Samtidigt som Joe Bidens valseger skulle bekräftas attackerade demonstranter kongressbyggnaden Kapitolium.

195 har undertecknat

En riksrättsprocess kan komma att inledas under morgondagen, skriver amerikanska medier. Ett upprop har undertecknats av 195 kongressledamöter, enligt initiativtagaren Ted Lieu.

Det hade varit första gången som en amerikansk president är med om en riksrättsprocess vid två tillfällen. Ingen har någonsin avsatts genom en sådan process, som också innebär att man inte kan väljas om till president.

USA-kännaren Jakob Stenberg tror att en riksrättsprocess mycket väl kan inledas, men knappast gå igenom.

– Det är en hård kritik mot Trump och Nancy Pelosi känner antagligen att hennes ansvar är att ställa Trump till svars för detta.

För att presidenten ska avsättas krävs två tredjedelars majoritet i senaten. Bara ett fåtal republikanska senatorer har uttryckt sitt stöd för att avsätta Donald Trump.

– Många republikanska senatorers väljare gillar Trump. Om de väljer att fälla honom i ett sånt här riksrättsåtal, utan att deras väljare vill det, står de antagligen på tur att förlora ett val. Så nej, jag tror inte att han kommer att fällas i en sådan process, säger Jakob Stenberg i Aftonbladet TV.

Fem personer har dött efter upploppen i Washington.

Källor: Pence utesluter inte 25:e tillägget

Ett alternativ till riksrättsprocess är det 25:e tillägget. Det kräver att en majoritet av ministrarna och vicepresident Mike Pence vill avsätta Trump. Källor till CNN uppger att vicepresidenten inte har uteslutit det alternativet, om Donald Trump skulle visa sig allt mer instabil.

Samtidigt kräver demokrater besked i åtalsfrågan, skriver New York Times.

”Vi begär en omedelbar uppdatering om vad FBI gör för att utreda och väcka åtal för anstiftan, planering och utförande av den dödliga terroristattacken på USA:s Kapitolium den 6:e januari 2021, rörande president Donald Trump, hans anhängare och utomstående grupper”, skriver ledande demokrater i ett brev till FBI-chefen Christopher A. Wray.

Ett dussintals personer har hittills gripits av FBI misstänkta för inblandning i stormningen av Kapitolium. Däribland ”QAnon-shamanen” Jake Angeli – den tatuerade och ansiktsmålade mannen i pälsmössa och horn. Även Adam Johnson som bar iväg på talmannen Nancy Pelosis pulpet har gripits.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Den päls- och hornmössebeklädda Jake Angeli har gripits av FBI.
President Trump höll ett tal strax före upploppen.
Publisert:

LÄS VIDARE

De stormade kongressen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Donald Trump

Amerikansk politik

Nancy Pelosi

Kapitolium