Damberg: ”Ska träffa Dan Eliasson”

Publicerad 2021-01-04

Trots coronarestriktionerna åkte Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, på en julresa till Kanarieöarna.

Själv beskrev han resan som nödvändig.

Nu kallar inrikesminister Mikael Damberg till ett möte med generaldirektören.

– Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson, skriver Mikael Damberg i en kommentar till Aftonbladet.

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillbringade sin jul- och nyårsledighet på Kanarieöarna – någonting som har väckt starka reaktioner på flera håll.

Dan Eliasson tillbringade två veckor på Kanarieöarna med sin familj, vilket Expressen var först med att rapportera om. Själv beskrev han resan som ”nödvändig”.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, sa han till tidningen då.

Damberg: Alla har ett ansvar

Även inom regeringen blev frågan av högsta prioritet, uppgav flera källor med insyn till Aftonbladet tidigare.

Nu kommenterar inrikesminister Mikael Damberg generaldirektörens resa.

”Alla har ett ansvar att följa myndigheternas rekommendationer, undvika trängsel och hålla nere smittspridningen”, skriver Mikael Damberg i en kommentar till Aftonbladet.

Inrikesminister Mikael Damberg.

”Ska träffa honom”

Mikael Damberg skriver vidare att han kallat till ett möte med Dan Eliasson.

“Jag har tagit del av medias rapportering om Dan Eliassons resa och min statssekreterare har under den senaste tiden varit i kontakt med honom. Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen.”

Har väckt kritik

Eliassons resa och agerande har väckt starka reaktioner. Göran Greider, socialdemokratisk ledarskribent på Dala-Dalademokraten har kritiserat Dan Eliassons agerande.

”På måndag får Eliasson sparken av regeringen. Hoppas jag”, skrev Göran Greider.

Aftonbladet har försökt nå Dan Eliasson. MSB:s presstjänst har tidigare svarat i ett mejl där de bekräftar att han varit på Kanarieöarna.

”Den bedömning Dan Eliasson gör angående resan till Kanarieöarna är att den var nödvändig av familjeskäl, och har att göra med att hans dotter bor där sedan en tid. I övrigt har vi inga kommentarer idag”, skrev Mikael Westerlund på presstjänsten.

Följ ämnen i artikeln