Lärarens peppiga betygsbrev: ”Visar inte hur bra du är”

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När Ebba, 12, gick ut för att hämta sina första betyg fick hon en överraskning. Runt terminsbetyget fanns ett brev från hennes lärare.

”De kan inte berätta hur underbart speciell du är,” står det om betygen i brevet.

Strax före jul får många av landets sjätteklassar sina första betyg. Ebba, 12, från Varberg var en av dem som fick besked på hur hon klarat sig i de olika ämnena.

När betygen damp ned gick hon nervöst ut till brevlådan, plockade upp brevet och öppnade det. Runt terminsbetygen fanns ett brev från läraren på Trönningeskolan. Ett brev som förklarade att betygen inte visar allt.

”Extra säkerhet”

”Dessa betyg visar inte hur bra och unik du är. Dessa betyg visar inte att du är en god vän eller att du är bra på att hjälpa andra,” stod det bland annat i brevet.

Brevet och Maria med dottern Ebba.
Foto: Privat
Brevet och Maria med dottern Ebba.

Brevet skickades ut tillsammans med betygen till alla sjätteklassare på skolan. Meddelandet från läraren gjorde att betygen kändes mindre läskiga, enligt Ebba.

– Man blev extra säker på att det inte har med ens personlighet att göra. Det gjorde att man kände att man är bra som man är och det blev som en extra säkerhet på att betygen inte visar allt, säger hon.

Avdramatiserar hetsen

Hennes mamma, Maria Fredriksson, 42, jobbar själv som kurator på en skola och hon tror att även äldre elever hade mått bra av ett liknande brev.

– För många högpresterande tjejer och killar blir betygen alldeles för centrala. Den här typen av brev avdramatiserar hetsen lite, jag tror man får en förståelse för att det finns andra icke-mätbara aspekter som också spelar stor roll, säger hon.

Även Maria tycke att det brevets innehåll var lugnande.

– Jag blev lite påmind om att allting inte syns på de här bokstäverna. Även vi föräldrar behöver bli påminda om det, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN