Sverige får 25 procent mindre vaccin – Emma Spak: beklagligt

Sverige kommer att få cirka 25 procent färre doser nästa vecka, efter Pfizers besked om minskade vaccinleveranser.

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att regionerna sparar på vaccindoserna.

– Det är både beklagligt och olyckligt att det är så dålig framförhållning, säger Emma Spak, chef för SKL:s hälso- och sjukvårdssektion.

Läkemedelsbolaget Pfizer minskar sina vaccinleveranser till Norge och Europa från och med nästa vecka och en tid framöver.

Flera EU-länder, inklusive Sverige, får därmed färre vaccindoser än man väntat sig.

– Vi har fått uppgifter om att minskningen är cirka 25 procent, säger Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion.

Enligt Spak har Sverige tidigare fått cirka 90 förpackningar med vaccindoser. Dessa går nu ner till ungefär 68 förpackningar.

– Och det är ju ändå en sänkning får man säga. Det betyder att regionerna kommer att behöva sänka tempot något, och det är väldigt tråkigt att vi får ett sådant avbräck.

Att ha leveranssäkerhet och framförhållning när det sker förändringar är ytterst viktiga, menar Spak.

– Regionerna vill kunna vaccinera upp alla doser och hålla ett högt tempo.

Emma Spak, chef för SKL:s hälso- och sjukvårdssektion.
Emma Spak, chef för SKL:s hälso- och sjukvårdssektion.

”Dålig framförhållning”

Pfizer sena besked om minskningen av leveranserna redan nästa vecka blir en utmaning för regionerna när de plötsligt måste anpassa sig efter ändrade förhållanden. Regionerna ser till att ha personal och förvarnar patienter som ska vaccineras och måste planera om, säger hon.

Sverige kommer att få cirka 25 procent färre doser.
Sverige kommer att få cirka 25 procent färre doser.

– Det är olyckligt att det är så dålig framförhållning, det är tråkigt. Det naggas i kanterna.

Vad tänker du om den nya vaccintakten de närmsta veckorna?

– Vi kommer att få en lägre vaccinationstakt de kommande veckorna, men vi hoppas förstås på att få fler doser därefter, så att vi kan genomföra vaccinationerna i den takt vi planerat. Att vi ändå får leveranser så vi kan hålla uppe målsättning så vi kan vara klara till sommaren.

– Detta signalerar återigen vikten av att ha stabila leveranser. Det är avgörande nu när det endast finns två godkända vaccin.

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i Region Norrbotten, sa tidigare till Aftonbladet att regionerna kommer behöva inrikta sig på de som ska få sin andra spruta.

– Detta innebär i så fall att vi måste ändra vår strategi direkt. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos 1, för att säkra klarvaccineringen av patienter med dos 2.

FHM: Spara inte på vaccindoserna

Men trots att leveranserna minskar för en tid framöver rekommenderar Folkhälsomyndigheten inte att regionerna ska spara på vaccindoser.

– Det innebär att färre personer i de prioriterade grupperna än vi hade räknat med kommer att kunna vaccineras under den närmaste tiden. Även om Sverige får färre doser så fortlöper leveranserna. Det är viktigt att regionerna fortsätta att vaccinera så många som möjligt ur de prioriterade grupperna för att minska risken för svår sjukdom och dödsfall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Folkhälsomyndighetens pressutlåtande.

– Det är självklart ett beklagligt besked att antalet vaccindoser till Sverige kommer att minska under en period, säger han.

Protestbrev till EU-kommissionen

Hälsoministrarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till EU-kommissionen uttryckt "allvarlig oro" på grund av leveransförseningarna.

Enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.

Ministrarna skriver i sitt brev att situationen är "oacceptabel" och att förseningen "minskar vaccinationsprocessens trovärdighet."

Beskedet från Pfizer innebär att flera regioner får sänka tempot.
Beskedet från Pfizer innebär att flera regioner får sänka tempot.
Publisert:

LÄS VIDARE