När Sverige öppnar

Coronareglerna som gäller från 1 juni – det här får du göra nu

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Nu lättas coronareglerna – och livet kan börja så smått igen.

Från och med i dag 1 juni får krogarna ha öppet till klockan 22.30 – och cuper, tävlingar och läger för barn och unga blir möjligt.

Konserter och sportevenemang utomhus med upp till 500 sittande personer blir också tillåtet.

Som vi har längtat.

På att livet skulle bli som vanligt igen.

Det blir det inte, inte än.

Men från och med i dag blir coronareglerna lite tydligare och i vissa avseenden lite lättare, även om de nuvarande smittskyddsåtgärderna fortsätter att gälla, understryker Karin Tegmark Wigsell på Folkhälsomyndigheten:

– Det här handlar inte om att smittskyddsåtgärderna på något sätt ska upphöra, utan det handlar om att börja hitta bra, träffsäkra regleringar och sedan, när vi har ett stabilt säkert läge, då kan vi börja trappa ned ordentligt.

Det här är första steget av fem, som regeringen har slagit fast, på vägen tillbaks till det nygamla, vanliga livet.

Steg två, med betydligt större lättnader – som en höjning av taket på åtta personer till 50 på privata tillställningar – är i nuläget planerat till den 1 juli, men allt är avhängigt smittoläget, trycket på sjukvården och vaccinationstakten.

Steg tre, när exempelvis rådet om munskydd i kollektivtrafiken tas bort, beräknas till i mitten av juli och steg fyra i september. Det sista steget, steg fem, när allting släpps på igen, finns det ännu inget datum för.

Just nu ser det ljust ut – smittspridningen har den senaste veckan gått ned med 30–40 procent i nästan hela landet och snart har halva Sveriges befolkning fått sin första dos vaccin.

– Nu ljusnar läget i Sverige. Vi kan se fram emot en sommar då tillvaron stegvis blir normal, sa socialminister Lena Hallengren på regeringens pressträff i torsdags.

– Vi ser början på slutet. Men det gäller att vara väldigt noggrann och följa de restriktioner som finns, sa statsminister Stefan Löfven.

Från och med i dag, tisdag den 1 juni, gäller följande:


50 sittande inomhus
Antal personer på sporttävlingar, gudstjänster, bio, teater och konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus är fortfarande 8 personer, men om alla sitter kan upp till 50 personer tillåtas.

Publiktaket på offentliga tillställningar utomhus höjs.


500 sittande utomhus
På sport- och kulturevenemang utomhus kan ännu fler få vara med – 100 personer stående. Om alla har en egen sittplats kan upp till 500 personer tillåtas.

Folkhälsomyndigheten kan dock besluta om ett lägre maxtak regionalt om det behövs. Även länsstyrelserna kan begränsa evenemang om smittspridningen är stor eller risken för det är hög.

Inga stora fester

Fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför en mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten dock fortfarande i från. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är inte tillåtet ännu.


150 vuxna får tävla
Tävlingar för vuxna, som motionslopp, orientering och simtävlingar, tillåts utomhus – men max antal deltagare blir 150 personer.


Kan åka på kollo och läger
Barn och unga kan nu både åka på läger och kollo – och delta i mindre tävlingar och cuper. Riktlinjerna och råden för smittspridning och reglerna för max antal deltagare måste dock fortfarande följas.

Längre öppettider på krogen från och med den 1 juni.


Öppet till klockan 22.30
Restauranger, barer och caféer får ha öppet lite längre, till klockan 22.30 på kvällarna. Alkohol får serveras fram till klockan 22.00. Dock gäller fortfarande fyra personer per bord och minst en meter mellan sällskapen.


Tivolin och nöjesparker får öppna
Tivolin och nöjesparker med stadigvarande verksamhet, som Gröna Lund och Liseberg, kan öppna igen. Grönan har premiär på onsdag den 2 juni, Liseberg dagen därpå. Inget fast maxtak, men 20 kvadratmeter per person gäller.

Fler än åtta på loppis

För loppisar och andra marknader gäller inte längre regeln om åtta personer för offentliga tillställningar, utan samma regel som för handelsplatser, 10 kvadratmeter per person krävs.

Gröna Lund laddar för att öppna 2 juni.


Handla tillsammans
Maxantalet på handelsplatser och gym och liknande på 500 personer tas bort. Fortfarande gäller dock 10 kvadratmeter per person. Kravet på att handla ensam – som många har struntat i – tas bort. Även kravet på att fika eller äta ensam inomhus på handelsplatser.

Vuxenundervisning på plats

Rådet om distansundervisning för högre utbildning på som universitet och högskolor, liksom för kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolor och folkhögskolor, tas bort.

Fritt fram från Norden

Från 31 maj slopas inreserestriktionerna från våra nordiska grannländer. För resor från tredje land, det vill säga utanför EU/EES gäller fortsatt inreseförbud. Inreseförbudet för resor för övriga länder länder inom EU/EES, som innebär förbud mot att resa in i Sverige om inte ett negativt covid-19 test kan visas upp, förlängs också.

 

PODD Corona: Var du bor spelar roll

Aftonbladet Daily med Vicky Bartelink, en av rapportförfattarna och biträdande enhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska restriktionerna hävas – de fem stegen

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige öppnar

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Lena Hallengren

Covid-19

Regeringen