Gula västar i hela EU? Kamp väntar om klimatet

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-07-15

Frankrikes "gula västar" vid en demonstration i Paris 2019. Höjda bensinpriser som en följd av nya klimatåtgärder låg bakom en stor del av ilskan bakom de stora protester som rasade i Frankrike under 2018 och 2019. Arkivfoto.

EU:s klimatförslag ligger på bordet. Men nu ska de godkännas också. Tuffa strider väntar i både EU-parlamentet och ministerrådet när planerna ska stötas och blötas.

I södra och östra Belgien fylls hus och vägar av vatten i några av de värsta översvämningarna som landet skådat i modern tid.

I Bryssel grubblas samtidigt över hur liknande klimathot framöver ska kunna bekämpas, med hjälp av EU-kommissionens senaste stora miljöpaket.

En stor mängd lagförslag ska nu behandlas av ledamöterna i EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet, i hopp om att kunna ta snabba – men också rätta – beslut.

– Alla skulle vilja att vi klarar av det på ett år, konstaterar svenska ledamoten Jytte Guteland (S).

”Hett i köket”

De många olika lagförslagen kommer att förhandlas parallellt. Vissa väntas gå snabbare, som exempelvis kravet på att blanda i mer hållbara ingredienser i flygbränslet. Andra kan ta lång tid – om de över huvud taget går att genomföra.

Främsta striden väntas i kampen om att dra in vägtransporter och byggnader i handeln med utsläppsrätter. Förslaget väckte rejäl debatt även inom EU-kommissionen, där oron är stor för att det ska slå hårt mot den vanlige EU-medborgaren, i form av dyrare drivmedel och renoveringskrav.

– Det blir lite hett i köket ibland. Men i slutändan är det måltiden som serveras som medborgarna bryr sig om – inte om hur den tillagas, säger klimatansvarige vice kommissionsordföranden Frans Timmermans på en presskonferens under torsdagen.

Farhågor finns dock om att förslaget ska leda till omfattande protester, i stil med dem som utfördes av ”gula västarna” i Frankrike 2018-2019.

– Det är inte juste om de som har minst i plånboken får betala procentuellt mest, säger Guteland.

Långt eller snabbt?

Förhandlingsstriderna kommer att pågå på olika fronter. Bland medlemsländerna i ministerrådet väntas främst en kamp mellan allmänt mer klimatambitiösa länder i nord, väst och syd gentemot länderna i öst, som inte kommit lika långt i sitt miljöarbete.

I EU-parlamentet krävs i sin tur politiska kompromisser mellan de konservativa, socialdemokraterna och de liberala för att få ihop en tillräcklig majoritet.

Parlamentet brukar traditionellt vilja gå betydligt längre än vad EU-länderna vill. Frågan blir nu bara om man hellre vill gå långt – eller snabbt.

– Det handlar om balansen mellan hur långt vi kan nå och hur fort vi kan bli klara med lagstiftningen. Båda är viktiga, konstaterar Jytte Guteland.