Nyheter

Ingen döms för mord – men fyra får livstid

Av: 

TT

NYHETER

Ingen döms för mord efter dödsskotten mot en man i Gamlestaden i Göteborg förra året. Men tolv män döms för medhjälp till mord samt för förberedelse till mord på tre personer. Fyra får livstids fängelse.

– Ett väldigt allvarligt brott, säger domaren Robert Eneljung.

Åklagarna har inte kunnat bevisa vem, eller vilka, personer som avlossade skotten. Ändå åtalades nio män för mord.

Göteborgs tingsrätt ”köper” inte den brottsrubriceringen. Däremot håller man med om åklagarnas grundläggande resonemang.

– Att vi inte kan peka ut vilka som har hållit i de här vapnen, det anser vi naturligtvis får betydelse för rubriceringen av de här brotten. Men det får inte någon större betydelse när det gäller straffvärdet, säger rådman Robert Eneljung, som varit en av två juristdomare under rättegången.

– Vi tycker att det här är ett av de allvarligaste sätt man kan begå ett brott på, tillägger han.

Tingsrätten framhåller bland annat att planeringen av brotten pågått under en längre tid och att de åtalade tillhör ett kriminellt nätverk. Själva dödsskjutningen jämförs med en avrättning.

Mordoffret var en 33-årig man som utpekats som gängledare. Han sköts med minst nio skott på öppen gata när han var på väg till ett födelsedagskalas tidigt en söndagskväll.

Stort skadestånd

Polisen fick snabbt veta vem den skjutne mannen var och drog sina slutsatser. Inom några timmar hade nio män gripits. Flera av dem var redan misstänkta för andra brott. Polisen avlyssnade två telefoner som männen använde.

Bakgrunden till mordet anses finnas i en konflikt mellan kriminella gäng i Biskopsgården, som ligger i en annan del av Göteborg.

Straffen för de tolv som döms för medhjälp till mord, och för förberedelse till mord på tre av mordoffrets släktingar, varierar från åtta år och tio månader till livstids fängelse.

De tolv ska tillsammans betala mer än en halv miljon kronor i skadestånd till 33-åringens anhöriga.

Livstid – inte unikt

För en 39-årig man som nu döms till livstid hade åklagarna yrkat på ”bara” 18 års fängelse, eftersom mannen bidragit till utredningen med viktiga uppgifter. 39-åringen har hävdat att han medverkat i brottsligheten för att han själv varit hotad.

Tingsrätten anser dock att det 39-åringen gjort är så allvarligt att han ska dömas till livstid.

Det är inte unikt att någon döms till livstids fängelse för medhjälp till mord i fall där man inte kunnat bevisa vem som faktiskt höll i mordvapnet.

Efter dödsskotten på en restaurang i Biskopsgården 2015, då två män dog och åtta personer skadades, dömdes två män till livstid för bland annat medhjälp till mord. Inte heller den gången gick det att fastställa vem som skjutit.

Övervakningsfilmer

Uppgifter om de åtalades mobiltelefoner spelade stor roll för domen om skotten 2015. Läget är liknande nu. I bevisningen ingår bland annat kommunikation via den krypterade mobiltelefontjänsten Encrochat, som fransk polis och Europol i fjol lyckades knäcka.

Material från övervakningskameror har också varit viktigt. När nio män snabbt hade gripits kollade polisen var de tre bilar som männen åkt i befunnit sig.

– De tre bilarna fanns på övervakningsfilmer från många ställen. De åtalade spanade på adresser där alla målsägande befann sig, bland annat vid en bensinmack. Vi jobbade tidigt med teorin att det fanns planer på att mörda flera personer, säger kammaråklagare Stefan Lind, som i stora drag är nöjd med tingsrättens dom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: