Covid-19

Svenskar vallfärdar till smittohärden: Är katastrof här

Av: 

Sebastian Comar Alm

Emil Salmaso

NYHETER

Smittspridningen av coronaviruset på Cypern är just nu omfattande och högst inom EU, enligt Utrikesdepartementet.

Trots det så vallfärdar solsugna svenskar till den lilla Medelhavsön.

– Det är katastrof här. Alla har insjuknat, det finns inga säkerhetsåtgärder, säger en svensk på plats i Ayia Napa.

Solsäkra Cypern. Ett klassiskt resmål för semestersugna svenskar. Oavsett om man har sikten inställt på hängmattan eller ett dansgolv så väljer många svenskar att spendera semestern i den lilla republiken i Medelhavet.

När restriktioner kopplade till covid-19 nu lättats så är denna sommar inte något undantag. Med åtgärder som vaccinpass och dryga böter om man inte bär munskydd skulle svenska turister åter kunna besöka ön – utan att öka smittspridningen.

Tappat luktsinnet och hostar blod

Aftonbladet har varit i kontakt med ett flertal svenskar som befinner sig på ön. Alla beskriver liknande upplevelser: trängsel, kaos och en smittspridning som skjuter i höjden.

– Det är en väldigt kaotisk situation. När man ska in på klubbar är det inga restriktioner alls. Både jag och min flickvän har blivit väldigt sjuka. Det är yrsel, ont i halsen, huvudvärk, tappad luktsinne, ont i bihålorna. Vi har även hostat upp blod, säger en svensk som vill förbli anonym.

Smittan rusar i Ayia Napa på Cypern.

”Har alla blivit sjuka, hela hotellet”

Svenska turister som testar positivt för Covid-19 under sin semester på ön ska försättas i två veckors obligatorisk karantän vid speciella anläggningar. De svenskar som Aftonbladet varit i kontakt med har dock inte placerats på dessa anläggningar, trots att de bekräftats smittade med viruset.

– Vi har alla blivit sjuka, hela hotellet. De tänker inte på att hålla avstånd, det finns ingen handsprit, de erbjuder inte ansiktsmask och klubbarna är proppfulla. Det här vaccinpasset man måste visa, det är ingen som kollar på det under hela resan, säger en svensk Aftonbladet talat med.

Resebolaget: ”Väldigt få rapporter om smittade”

Resebolag Tui står för arrangemanget för en av de svenskar som Aftonbladet varit i kontakt med. Hotellet där ”alla blivit sjuka” är en av resebolagets samarbetspartners på ön. Tui känner dock inte igen den kaotiska bild som deras resenärer beskrivit.

–Vår uppfattning är att på våra hotell följer man restriktionerna väldigt väldigt noggrant. Om man som resenär upplever att restriktionerna inte följs på våra hotell så vill vi gärna höra det, så får vi försöka förändra situationen, säger Adam Györki, presstalesperson på Tui.

Samtidigt medger Adam Györki att resebolaget är väl medvetna om den höga smittspridning som just nu pågår på den lilla ön.

– Cypern är en destination där vi har väldigt få rapporter om folk som har rest med oss och blivit smittade, däremot är Cypern en destination med en hög samhällspridningen, säger Adam Györki.

Bolagets bild tycks alltså skilja sig avsevärt från den bild som deras resenärer återgett från platsen. En av resenärerna förklarade varför det kändes så viktigt att berätta om sin resa.

– Folk måste få veta om det här, så att de inte åter hit. Man kan dö, säger resenären.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Turism & resor

Coronaviruset

Utrikesdepartementet

Ayia Napa